Zakynthos programok

Zakynthos programok, fakultatív kirándulások, mit érdemes csinálni

Hogy mit érdemes csinálni Zakynthos szigetén Görögországban, és milyen programokra érdemes elmenni, abban nyújt segítséget az alábbi leírásunk, melyben összegyűjtünk 15 remek ötletet. A közkedvelt görög nyaralási helyszín, Zakynthos már a tavaszi napoktól az őszi hónapokig nagyon klassz programokkal kecsegtet bennünket, és hogy ne unatkozzunk, nagyon sok helyi látnivaló, szép strand és kirándulási lehetőség vár itt bennünket.

Természetesen az olyan zakynthosi programok, mint a csodálatos Hajóroncs-öböl megtekintése, egy városnézés a velencei hangulatú fővárosban, vagy az egész napos hajókirándulások mellett még sok helyi programon van lehetőségünk részt venni. Sok nyaraló számára jelent jó hírt, hogy a programok legtöbbje Zakynthos szigetén szervezetten és egyénileg is elérhetőek, így a legszebb helyi strandokat és a legjobb helyi látnivalókról sem maradunk le. Zakynthos fakultatív kirándulásai közül néhányat az utazási irodák idegenvezetői is szerveznek, de érdemes tudni, hogy a helyi görög irodáknál is nagyon sok szervezett programon van lehetőségünk részt venni, ideértve a hajókirándulásokat és a különféle városnézéseket, túrázásokat.

Apartmanok és szállodák Zakynthoson egyénileg

Hajókirándulás a híres Hajóroncs-öbölhöz és a Kék barlangokhoz

A Navagio beach, avagy a hajóroncs strand nem csupán Zakynthos szigetének leghíresebb helye, hanem Görögországban is kiemelkedően híres strand. A milliók által előszeretettel fényképezett strandot sokan a világ egyik legszebb strandjának tartják, rendszeresen felkerül a világ legjobb tengerpartjainak listájára, Zakynthos legszebb strandjai között pedig vitathatlanul az első.

A partot vakítóan fehér kavics borítja, a csillogó kék tenger és a parton található hajóroncs kontrasztja együttesen páratlan látványt alkotnak. A Navagio beach csak a tenger felől közelíthető meg, mivel a körülötte lévő hatalmas sziklák teljesen elzárják a sziget többi részétől, de fentről a Navagio kilátóból bárki megtekintheti Zakynthos természeti csodáját.

Zakynthos hajókirándulás, program Navagio

A Kék Barlangok (Blue Caves) szintén Zakynthos északi felén találhatók, csakúgy mint Hajóroncs strand. A tengerpart szikláiba vájt természetes barlangok és boltívek csodálatosan szép geológiai képződmények. Ami igazán különlegessé teszi őket, hogy a tengervíztől szinte maguk is kéknek és fehérnek tűnnek, a víz pedig csodálatosan átlátszó. Ez az egyik legszebb hely Zakynthos szigetén, amelyet a vélemények szerint kifejezetten érdemes meglátogatni hajókirándulás keretében. A barlangok körül a víz alatti világ is elég érdekes sokszor, és amikor nincs hullámzás, ideális akár sznorkelezéshez is.

A sok nyaraló által méltán a legjobb zakynthosi programok és hajókirándulási lehetőségek egyike a Navagio strand és a Kék barlangok meglátogatása, így nekünk is az egyik kedvencünk a csodálatos szépségű tenger miatt. Fontos információ erről a kirándulásról, hogy a legtöbb hajókirándulás a legközelebbi kikötőből, Agios Nikolaosból, illetve a fővárosból, Zakynthosváros kikötőjéből indul. Amennyiben a fővárosban szállunk hajóra és onnan érkezünk, gyakorlatilag körbehajózzuk Zakynthos szigetét, és nagyon látványos tájak előtt hajózunk el, magas sziklafalak mellett.

Figyelem, a zakynthosi hajókirándulásokra naptejet vigyünk, és ne felejtkezzünk el a használatáról! A tenger és a part menti sziklák a forró nyári hónapokban nagyon erősen visszaverik a napfenyt, és ha el akarjuk kerülni a leégést, kenjük magunkat többször is. Mivel a Kék Barlangoknál a legtöbb hajó megáll egy kis fürdésre, fürdőruhát is kötelező magunkkal hoznunk!

Ahonnan a hajókirándulások indulnak:

 • Zakynthos főváros kikötő
 • Agios Nikolaus falu kikötő
 • Alykanas falu kikötő

A zakynthosi programok egyik legérdekesebbje, a teknősles!

A zakynthosi fakultatív programok egyik leghíresebb képviselője a teknősles, melyet szinte mindenki a Marathonisi sziget környékére szervez. Ez a kis sziget Zakynthos déli részén, Agios Sostis és Laganas alatt fekszik, csupán 3 kilométeres távolságra a nyaralóvárosoktól. Az utazási irodák és a kis hajók kirándulásai, a teknőslesek 3-4 órás programok, amelyek keretében a sziget déli részén kisebb hajókkal kerül felfedezésre a tenger, és a teknősök egyik legkedveltebb költőhelye. A Marathonisi sziget Zakynthoson Teknős-szigetként (Turtle island) híresült el, ugyanis a Caretta Caretta, vagyis az álcserepes teknősök járnak ide rendszeresen, és ez az apró sziget nagyon fontos költőhelyük is.

Fakultatív program Zakynthos Marathonisi sziget teknősles

Teknősles fakultatív program a természetkedvelőknek előszeretettel ajánlott program, hiszen ezen a kiránduláson garantált, hogy minden esetben találkozhatunk teknősökkel Zakynthos szigete körül. Mivel hajókirándulásról van szó, a kirándulóhajók akár több helyen is megállhatnak egy kis tengeri fürdésre, így fürdőruha és naptej is kötelező a fényképezőgép mellé.

A teknőslesre többek között Agios Sostis kikötőjéből mennek kis csónakokkal szervezetten, de akár mi magunk is bérelhetünk és jogosítvány nélkül is vezethetünk néhány személyes motorcsónakot.

Zakynthosról Kefalóniára szigettúra

A legnagyobb Jón-szigetre, Kefalóniára rendszeresen indulnak hajókirándulások Zakynthosról, és aki nem volt még Kefalónia szigetén, azok számára legjobban ajánlott programok közé tartozik. Sok utazó véleménye szerint ugyanis Kefalónia az egyik legszebb és legváltozatosabb sziget a Jón-tengeren, ahol rengeteg pazar strand, és még annál is több látnivaló tekinthető meg. A Zakynthosról Kefalóniára fakultatív program egész napos, idegenvezetőknél is elérhető, és ez a fakultatív a sziget olyan híres látnivalóihoz visz el, mint a Görögország egyik legszebb barlangjaként nyilvántartott Melissani-tó, a híres Agios Gerasimos kolostor, vagy a Drogarati barlang, ahol több millió éves cseppkövek között sétálhat a nyaraló.

Kefalonia Zakynthosról fakultatív program

Zakynthosról Kefalóniára komp is közlekedik Agios Nikolaos falu (Zakynthos) és Pessada (Kefalonia) falu között, így akár autóval is át lehet menni egyik szigetről a másikra. Ha nem saját autóval, hanem egy bérelt autóval mennénk át egyik szigetről a másikra, a kölcsönzőt feltétlenül kérdezzük meg ennek lehetőségéről, mert nem mindegyik cég engedi ezt meg!

A szervezett Zakynthosról Kefalóniára túra egyik állomása szokott még lenni a Myrtos beach fölötti kilátó, ahonnan a Kefalónia legszebb strandjának tartott tengerpartot lehet a magasból lefotózni. A Myrtos is fogalom Görögországban a legszebb strandok rajongói között, sőt az ország legszebb partjának is választották már több ízben. A Kefalóniára Zakynthosról fakultatív program azok számára tartogat szuper napot, akik nem voltak még Kefalónián, de illetve akik már régen jártak ott, és fel szeretnék eleveníteni az élményt.

Zakynthos görög est

Zakynthos szinte minden településén szokott lenni görög est időnként, melyek időpontját gyakran előre hirdetőtáblákon is láthatjuk. Ezek a görög estek általában vacsorával egybekötött táncos-zenés események, melyek remek hangulatban telnek, és mi nagyon szeretjük, hogy nem ritkán magát a közönséget is bevonják a tánchoz! A zakynthosi görög estek jellemzője az élőzene, a tradícionális ételek és a hamisítatlan görög élmény, amit gyakran emlegetnek a nyaralók még hónapokkal is az utazás vége után.

Fakultatív program Zakynthos görög est

A görög estek nem csak fakultatív programként érhetőek el, hanem ha látunk ilyet meghirdetve a települések éttermeiben, mi magunk is csatlakozhatunk! Ezek hirdetőtáblákon is ki lehetnek plakátolva a falvakban. Az idegenvezetőknél a szervezett programra általában busszal hozzák-viszik az utasokat, amennyiben a helyszín messzebb van a szállástól. A görög estek zakynthosi fakultatív programként általában 2-4 órát ölelnek fel, és az mindig egyedi, hogy mit tartalmaznak: ha fix összegért megyünk görög estre, akkor az ár legtöbbször tartalmazza az étkezést, a helyi borok kóstolását, viszont az összegek más italt gyakran nem tartalmaznak.

Ha el akarunk sajátítani néhány tánclépést a hagyományos görög táncok közül, jól éreznénk magunkat zenés-táncos estén, nézzünk szét a helyi éttermek görög est kínálata között!

Csónakbérlés Zakynthoson

A csónakbérlés jogosítvány nélkül Zakynthos szigetén is könnyedén megoldható, csakúgy mint Görögország sok más helyén. Ilyenkor egész napra bérelhetünk egy kis csónakot, amelybe 5-6 fő ülhet, és végigjárhatjuk a legszebb kis öblöket a környéket. A zakynthosi csónakbérlés egyszerű, gyors, és felejthetetlen élményt adhat nekünk, hiszen ilyenkor mi vesszük kézbe az irányítást, mi nagyon szeretjük ezt a programot.

Minden csónakbérlésnél kapunk egy térképet, hogy meddig mehetünk el a csónakkal, illetve előtte teletankolják a csónakot, és nekünk majd a különbözetet kell kifizessük, azaz amennyi üzemanyagot elhasználtunk. A kisebb csónakokat hátul egy kis botkormánnyal tudjuk kormányozni, az eggyel nagyobbhoz már rendes kormány is jár. Ha jót akarunk magunknak, olyan csónakot béreljünk Zakynthoson, ahol van a fejünk felett ernyő, vagy kihajtható tető! Ez azért nagyon fontos, mert tető nélkül a tengeren nagy a forróság, könnyen napszúrást kaphatnánk.

A csónakbérlés a legjobb zakynthosi programok között van nyilvántartva az utazók körében, hiszen rejtett gyöngyszemekre is eljuthatunk, ahová fakultatív hajókirándulás sem visz, és annyi időt maradunk, amennyit csak szeretnénk! Kis bérelhető csónakokkal még Marathonisi szigetre, avagy a teknőszigetre is átkelhetünk. A csónakok használatához fontos információ, hogy az időjárásnak jónak kell lennie, tehát nem lehetnek nagy hullámok, vagy esős – viharos időjárás. A csónakbérlő cégek minden reggel ezt mérlegelve adják ki a csónakokat. Csónakbérlés Zakynthoson lehetséges több faluban is.

A legismertebb helyek Zakynthoson jogosítvány nélküli csónakbérléshez:

 • Keri
 • Agios Sostis
 • Laganas
 • Zakynthos város
 • Alykanas
 • illetve Agios Nikolaos kikötő.

A csónakok használata előzetes gyakorlat nélkül is pár perc alatt elsajátítható, akinek van egy kis érzéke hozzá, valamint a csónakbérlő cégek megmutatják a csónakok kezelését. A helyi csónakkölcsönzők közül több még néhány a zakynthosi strandokon is jelen van a kölcsönözhető csónakokkal.

Búvárkodás – Hol érdemes búvárkodni Zakynthoson?

Zakynthos nem csupán Görögország egyik kedvelt nyaralóhelye, de sokak által kedvelt búvárkodóhelyszín is. A tenger felszíne alatt elég sok helyen találkozhatunk kisebb-nagyobb halakkal, tengeri csillagokkal, és búvárkodás közben akár teknősökkel is úszhatunk! Amennyiben itt nyaralunk, búvárszemüveget ne felejtsünk el csomagolni, de ha mégis otthon hagytuk, a helyi üzletekben és szupermarketekben is tudunk vásárolni egyszerűbb búvárszemüvegeket.

A véleményünk szerint legjobb helyek búvárkodáshoz Zakynthoson, ahol érdemes búvárkodni:

 • A Marathonisi sziget körül
 • Agios Sostis strand sziklásabb részei, illetve a Cameo sziget körül
 • Porto Limnionas
 • A Kék Barlangok északi részén
 • Keri tengeri barlangjai Zakynthos déli részén
 • Korakonissi
 • Xigia beach
 • Dafni beach

Természetesen a tapasztalatunk alapján a fentieken felül is nagyon sok helyen találkozhatunk a helyi tengerpartokon halakkal, így akit érdekel a búvárkodás Zakynthoson, mindenhová vigyünk búvárszemüveget is. Ha családi nyaraláson vagyunk, a gyerekek különösen szeretik ezt a strandolással egybekötött zakynthosi programot, mi is imádjuk!

Jeep Szafari

Zakynthos csúszdapark

Zakynthos legnagyobb vízicsúszda parkja, a Zante Water Village a sziget fővárosától mindössze 5 kilométeres távolságra fekszik Sarakinado falu mellett. Az elsősorban a gyerekes családok által kedvelt zakynthosi programlehetőség egész napos mókát nyújt, ahol 40.000 négyzetméteres területen több nagy csúszda és úszómedence fekszik egymás mellett.

Zakynthos csúszdapark, vízi vidámpark

A Zakynthosi csúszdapark Görögország egyik legnagyobb csúszdaparkjának számít, és sok csúszda rajongó azért is szereti, mert akár egész hetes bérletet is lehet benne váltani. Van benne 120 méteres családi rafting, 60 méteres 4-es csúszda, a nem félőseknek a 140 méter hosszú fekete lyuk, avagy a csatorna, 74 méteres kamikaze csúszda, nagysebességű csúszdák, sőt 25 méter magasból akár szinte függőlegesen is lecsúszhatunk.

Természetesen a kisebb gyerekek számára vannak kisebb medencék, és kisebb csúszdák is! A bejáratnál egy nagy parkolóban tudunk leparkolni.

Görögország Zakynthos szállások június, július és augusztus
Még foglalható apartmanok és szállodák 2024-es nyaraláshoz vagy városnézéshez Zakynthoson!