Zakynthos látnivalói – mit érdemes megnézni? A 30 legjobb látnivaló

Zakynthos látnivalók

Sokakat érdekel évről-évre, hogy mit érdemes megnézni Zakynthoson, mik a legjobb látnivalók és ezek hol vannak. Számukra jó hírünk van, ugyanis a sziget a viszonylag kis mérete kifejezetten sok látnivalóval és érdekességgel szolgál.

Zakynthos látnivalókban is gazdag szigete Görögország és a Jón-tenger egyik gyöngyszeme a legszebb strandokkal, tele olyan felfedeznivalókkal, amelyek elbűvölik a látogatókat. Összefoglaltuk Zakynthos 30 legjobb látnivalóját, amelyek segítenek felfedezni nekünk a sziget sokszínűségét és valós szépségét! Ezeknek a csodálatos látnivalóknak a nagy része mind elérhető a nyaralók számára fakultatív programokon, tömegközlekedéssel, hajókirándulással, autó vagy motor bérlésével. Ha Zakynthoson nyaralunk és a legszebb dolgokra vagyunk kíváncsiak, az alábbi lista jó kiindulópont lehet számunkra képekkel és térképpel, melyet a nyaralók véleménye alapján állítottunk össze.

A 30 legjobb látnivaló Zakynthos szigetén

Apartmanok és szállodák Zakynthos szigetén: ha szállást keresünk a szigeten, ide kattintva találjuk a véleményeket, értékeléseket, árakat, és pár kattintással akár le foglalhatjuk a kinézett apartmant vagy szállodát.

Zakynthos szállás

Navagio Beach (Hajóroncs-öböl)

Az ikonikus hajótörött hajóroncs mellett fekvő fehér kavicsos tengerpart és a magas sziklák látványa emlékezetes. A hajóroncs öböl nem csupán Zakynthos, de egész Görögország egyik legszebb és legjellegzetesebb látnivalója, mely számtalan utazási magazin címoldalán foglal helyet. A Navagio beach kéklő vize lent hajókirándulások keretében, fent a magasból pedig kilátóból tekinthető meg. A hajóroncs, mely a part fövenyén nyugszik, 1980 október 2-án feneklett meg az öbölben, korábban csempészhajóként is használtak. Zakynthos, és egyben Görögország leghíresebb hajóroncsát MV Panagiotisnak hívják, és először 1937-ben futott ki a tengerre.

Navagio beach Zakynthos látnivalók
 • llyen neveken ismerhetjük: Navagio beach, Paralia Navagio, Παραλία Ναυάγιο, Zakynthos shipwreck beach
 • Nanagio kilátóhely koordináta, ill. helye a térképen: 37.861608, 20.626034

Kék-barlangok (Blue Caves)

Zakynthos legszebb tengeri barlangjai csodálatosan áttetsző, pazarul kék vízzel örvendeztetnek meg, amelyekben a napfény játékosan tükröződik. A barlangok Zakynthos legészakibb részén fekszenek, hajókirándulások keretében tekinthetőek meg: a hajók gyakran fürdőzésre is lehetőséget adnak ezen a kivételes helyen. A vélemények alapján Zakynthos látnivalói közül a legjobbak közé tartozik,ráadásul a tengeri barlangok látogatását a hajókirándulások gyakran más helyek meglátogatásával is összekötik.

Kék barlangok Blue Caves Zakynthos

Agios Dionysios templom és torony

Zakynthos fővárosának egyik legszebb temploma, mely könnyen és gyorsan megközelíthető, mivel a kikötő előtt fekszik. Az épület belsejét a Jón-szigetvilág egyik legszebb templombelsőjének tartják a festmények, rengeteg aranyozott díszítés, és a fából kifaragott díszítőelemek miatt. Mellette vallástörténeti múzeumot látogathatunk meg, és a főváros magasra törő harangtornyát is megtekinthetjük.

Agios Dionysos templom Zakynthos egyik legjobb látnivalója
 • További nevei: Church of Agios Dionysios, Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου
 • Koordináták, térkép: 37.778542, 20.898567

Porto Limnionas

Egy igazán bájos öböl kristálytiszta vízzel és meredek sziklákkal, ideális úszáshoz és sznorkelhez. A Zakynthos legszebb természeti látnivalói közé tartozó helyet a sziget nyugati oldalán fekszik, Ag. Leon faluhoz közel. Porto Limnionas előtt tágas parkoló fogad, mellette tavernával és a tengerhez levezető betonjárdával. A kis fjordszerű öblöt gyakran emlegetik a vélemények első osztályú sznorkelezési, búvárkodási helyszínként, amikor nem hullámzik erősen a tenger.

Porto Limnionas Zakynthos
 • További nevei: Porto Limnionas Beach, Παραλία Πόρτο Λιμνιώνας
 • Koordináták, térkép: 37.740070, 20.700553

Keri

A lenyűgöző kilátás a tengerre és a sziget vad szikláira rendkívül emlékezetes élményt nyújt. A panoráma páratlan még ezen a szigeten is, így aki kedveli a legszebb látnivalókat, ahol a tengert meredek sziklafalak határolják, tegyen egy látogatatást a Kerihez, ahol a Myzithres sziklák (Μυζήθρες) a leghíresebb természeti látványosságok és fotótémák. A Zakynthos déli részén lévő Keri falu melletti helyen a tenger feletti szirten kávézó és étterem is működik Keri Lightouse néven, délebben pedig tengeri barlangokat is kialakított a természet. Keri tengeri barlangjai (Keri Sea Caves) hajókirándulással látogathatóak meg, szépségük hasonlatos az északi Kék Barlangokhoz. Az étteremnél Görögország legnagyobbnak tartott zászlóját fújja gyakran a szél, ám éppen a nagy mérete miatt a légmozgás ereje gyakran ejt benne kárt.

Keri Zakynthos természeti látnivalója

Solomos-tér (Solomos Square)

Az emlékmű és a gyönyörű kert Zakynthos városában található. A főváros ikonikus, tágas terén emlékművek és zöldellő növények gondoskodnak a barátságos és szép környezetről. A Solomos teret megtalálni könnyű, mivel közvetlenül a tengerpartok, a kikötő északi felén található. A tér egyik szegletében az Agios Nikolaos templomot találjuk, a másik oldalán pedig Zakynthos bizánci múzeumát (Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου). A két szintes múzeum a sziget bizánci korszakából számos vallási témájú festményt és helyi ereklyét tekinthetünk meg. A városháza szintén a Solomos-tér mellett emelkedik, mely a sziget közigazgatási központja. A tér ezen felül gyakran a városnéző kisvonat kiindulópontja is. Zakynthos látnivalói között a tér igazi kis epicentrum, ahonnan kiindulva a város utcáit is könnyen felfedezhetjük.

Solomos tér Zakynthos sziget főváros
 • Egyéb nevei: Solomos square, Πλατεία Σολωμού
 • Koordináták és térkép: 37.786680, 20.899707

Xigia Beach

A természetes gyógyító hatású forrásokkal rendelkező tengerpart, ahol a víz jótékony hatásai élvezhetők. Ugyan a Xigia beach nagyon apró méretű, de felettébb bájos és hangulatos kis része Zakynthos szigetének. A helyi források kénes víztartalommal rendelkeznek!

Xigia beach

A Xigia strandjai közül több is van, mindegyik kicsit más, de nem kevésbé csodálatos.

Egyéb nevei: Xigia Sulfur beach

Koordináták és térkép: 37.863516, 20.737725

Laganas-öböl (Laganas bay)

A hosszú homokos tengerpart Zakynthoson nem csak fürdőhely, de a Caretta Caretta teknősök fészkelési helye is egyben. A kedves álcserepes teknősöket több ízben lehet látni a sziget körül, amint lassan keringenek a vízben. Fontos, hogy a fészkeket hagyjuk békén és óvjuk őket, ezeket gyakran el is kerítik emiatt. A Laganas beach nagy része kiépített fürdőhely is, ahol vízisportokra is lehetőség adódik: a teknősök fészkei leginkább a part keleti részén vannak, a dombok előterében. Az öböl keleti része egyben Nemzeti Park is Zakynthoson (National Marine Park of Zakynthos), melynek környezete és élővilága kiemelt védelem alatt áll.

Laganas Zakinthos

Egyéb nevei: Laganas Beach, Παραλία Λαγανάς

Koordináták és térkép: 37.737332, 20.906090

Zakynthos szállásai

Marathonissi-sziget (Marathonisi Island)

Egy kisebb, de felettébb látványos sziget Zakynthos déli partjainál, amelyek a Caretta-caretta teknősöknek nyújtanak fészkelőhelyet. A bájos kis sziget egyik oldalán tengeri barlangok is vannak. Fontos információ Marathonisiról, hogy nem mindenhová lehet rajta menni, a teknősök védelmében táblák jelzik a határainkat. Zakynthos kis déli szigetére bérelhető csónakokkal vagy hajókkal juthatunk el Agios Sostis és Laganas falvakból.

Marathonisi Zakynthos legszebb látnivalói
 • Egyéb nevei: Marathonisi island, Μαραθονήσι
 • Koordináták és a sziget a térképen: 37.687229, 20.867837

Cameo-sziget (Cameo Island)

Egy rendkívül érdekes kis sziget, amely Zakynthos déli partvonalától mindössze 100 méterre található, fantasztikus úszási és sznorkelési lehetőségekkel. A sokak által Diszkószigetként emlegett Cameo szigetre sokáig egy kis fahíd is vezetett át, ám ezt egy vihar megrongálta. A sok nyaraló által Zakynthos egyik legérdekesebb helyeként emlegetett Cameo sziget sziklás – kavicsos partja úszásra, búvárkodásra is alkalmas. A legközelebbi hely, ahonnan át lehet ide menni, az Agios Sostis falu, amelynek kikötőjétől akár át is úszhatunk, de Laganas sincs messze tőle.

Cameo sziget Zakynthos Agios Sostis

Skopos-hegy

Zakynthos déli magaslata, ahonnan a kilátás környező öblökre és egyaránt tájra pazar. A történelmi látnivalók kedvelőinek a Skopiotissa kolostor (Monastery Skopiotissa), illetve a bizánci eredetű St. Nikolaos Megalomatis templom romjai adnak további szép látnivalót. A hegyre szűkös és kanyargós betonút vezet fel, autóval óvatosan, motorral jobban elférünk szembeforgalom esetén. A legközelebbi települések a hegyhez Argassi és Kalamaki. A Skopos hegyről észak felé tekintve a legnagyobb Jón-sziget, Kefalonia is remekül kivehető, és Zakynthos fővárosára is csodálatos panorámát kapunk.

Skopos Zakynthos kilátó

Alykes és Alykanas falvak

Az egymással szomszédos falvak bájos hangulatú települések, amelyek közelében nyugodt tengerpartok, tradicionális éttermek és kellemes környezet fogadja a nyaralókat. Alykanas apró kikötőjében halászcsónakok is gyakran ringanak a tengeren, sőt ide néha a teknősök is beúsznak.

Zakynthos Alykanas

Koordináták és térkép: 37.843320, 20.781361

Bochali kilátópont (Bochali View)

Bochali a Zakynthos fővárosa mögötti északi dombon elterülő kis falucska, ahonnan Zakynthos város kivételes panorámáját élvezhetjük. Nem csak nappal csodálatos a látkép, de a kivilágított város esténként is varázslatos. Bochalinak emellett egy aprócska velencei kastélya is van a kilátótól kb. 200 méterre, továbbá egy Agia Paraskevi nevű és egy Zoodochos Pigi nevű bájos temploma is. A kilátópont közvetlen közelében még egy nagy ingyenes parkolóhelyet is találunk, bár nagyon vigyázni kell az úthibákkal és lyukakkal benne! A Bochali kilátópontról készül a legtöbb fotó Zakynthos fővárosáról, sokak által kedvelt és látogatott kilátó.

Bochali kilátó Zakynthosra

Kampi kilátópont (Kambi)

Zakynthos nyugati részének meredek szikláira biztosítanak kilátás a Kampi (Kambi) falu környéki kilátóhelyek. Két étterem is működik itt, ahol akár a varázslatos naplementéket is lehet nézni. A vélemények Zakynthos legszebb kilátójaként említik a Kampi kilátópontot, melyek a híres Porto Limnionas strandtól 13 kilométerre terül el.

Kampi, Zakynthos egyik legjobb kilátója

A velencei őrtorony (Venetian tower)

Zakynthos nyugati partjának sziklafalain emelkedik az egykori velencei őrtorony, melynek romjai ma is láthatóak. A velencei torony naplemente néző helyként is kedvelt, a nappali órákban pedig a tengerre és a környező dombokra néző kilátás ad élményt a látogatónak. A toronyhoz aszfaltozott út vezet a közeli Maries és Ag. Leon falvakból egyaránt. A világ egyik legöregebb olajfája, mely Zakynthoon megtekinthető, a toronytól mindössze 4 kilométer.

Velencei őrtorony kilátással

Egyéb nevei: Zakynthos Venetian Tower, Venetian Watchtower, νετικός Πύργος

Koordináták és térkép: 37.797566, 20.655688

Az öreg olajfa (Old Olive tree)

Zakynthos legöregebb olajfáját Görögország, egyben a világ egyik legöregebb olajfájaként ismerik. A több, mint kétezer éves olajfa matuzsálem a sziget nyugati részén található egy kis falucskában, Exo Chorában a nagyobb Maries és Ag. Leon falvak között. Az öreg olajfa még mindig terem! Zakynthos látnivalóinak egyik legkedvesebb tagja körül még néhány üzlet és taverna is várja a nyaralókat. A rendkívül egyedi látványt nyújtó, méretes törzsű fa általában körül is van kerítve, felmászni rá nem szabad.

Zakynthos öreg olajfa
 • Egyéb elnevezései: Zakynthos Old Olive Tree, Old Olive Tree
 • Koordináták és térkép: 37.801383, 20.684298

Zakynthos Olíva Múzeum

Az olíva olaj feldolgozása Zakynthoson kiemelt jelentőségű tevékenység, mellyel sok helyi termelő foglalkozik manapság is. A sziget kiváló minőségű olíva olaj előállító, érdemes vásárolni a helyben megtermelt extra szűz olívaolajakból. A Zakynthosi Olíva Múzeum (Olive Press Museum) az olíva előállítási folyamatának állít emléket, és mutatja be az eszközöket, mellyek segítségével ezt aranysárga, rendkívül egészséges olajat készül napjainkban, és ahogyan régen készítették manufakturális keretek között. Az Olíva Múzeum Agios Sostishoz és Laganashoz közeli látnivaló, ahol vásárlásra is lehetőség adódik, és az üzembe is bemehetünk. Parkolni az épület tágas parkolójában tudunk ingyenesen.

Aristeon Oliva olaj muzeum Zakynthos

Argassi híd (Argassi bridge)

Argassi város Zakynthos egyik kedvelt nyaralóhelye, melynek tengerpartján egy régi kőhíd emelkedik. Az egykori velencei alapokra épült híd Argassiban a köves-sziklás parton tekinthető meg. A védelem nélküli híd erodálódik a tengernek köszönhetően, ám az erős kőalapok miatt várhatóan még sokáig látható lesz Argassiban.

Argassi látnivaló a velencei híd

Egyéb nevei: Argassi Bridge, Γέφυρα Αργάσι

Koordináták és térkép: 37.766476, 20.920913

Anafonitria kolostor (Anafonitria Monastery)

A kis méretű, de látványos Anafonitria kolostor Zakynthos sziget északnyugati részének egyik érdekes látnivalója, melyet Anafonitria faluban találhatunk meg. A nyugodt, békés környezetű épületek mellett egy taverna is működik, ráadásul a híres Navagio strand kilátója is mindössze 5 kilométerre fekszik. A 15. században épült kolostor sokáig csodatévű ikont is őrzött. Anafonitria falai között még Zakynthos védőszentje, Szent Dionysos is élt szerzetesként. A sokak szemében rejtett gyöngyszemnek minősülő kolostor egyik érdekessége, hogy egyik épülete egy egykor védelmi funkciót is betöltő őrtorony volt. Parkolásra az épületek előtt és az út szélén van mód.

Anafonitria kolostor
 • Egyéb nevei: Anafonitria Monastery, Ιερά Μονή Αναφωνήτριας Ζακύνθου
 • Koordináták és térkép: 37.844222, 20.645812

Helmi Természettudományi Múzeum

Zakynthos belső részének egyik apró falujában működik egy 4 teremmel rendelkedő kis természettudományi múzeum, mely 2000-ben nyitott, és azóta magánkézben van. A kiállítás néhány diorámájában preparált tengeri és szárazföldi állatokat tekinthetünk meg, mint pl. a sas, bagoly, borz, pelikán, teknős, pillangók, és a természetesen a különféle halak, rákok, tengeri állatok sem hiányoznak. A több, mint 1500 különféle állat elsősorban Zakynthos állatvilágának bemutatására szolgál.

Zakynthos múzeum

Egyéb nevei: Helmi’s Natural History Museum

Koordináták és térkép: 37.790946, 20.775594

Web: museumhelmis.gr

Apartmanok és szállodák Zakynthoson egyénileg

+ 1: Kefalonia szigete

Bár a legnagyobb Jón-sziget természetesen nem Zakynthoson található, de könnyen elérhető innen. Mivel kompok és hajókirándulások is közlekednek Kefaloniára Zakynthosról, így fontos megemlékezni róla: Kefalonia Görögország egyik kivételes helye, ahol olyan természeti csodák vannak, mint a világ egyik legszebb tavaként ismert Melissani-tó, vagy a látványos Myrtos beach. A sziget jóval nagyobb méretű, mint Zakynthos, így látnivalókból és strandokból egyaránt több van. A legszebb településekként Assos, Fiskardo, Agia Efimia vonultak be a köztudatba a vélemények szerint, de ezeken kívül kifejezetten sok a kisebb-nagyobb bájos falucska úgy a tengerparton, mint a zöldellő hegyekben.

Zakynthos Kefalonia hajókirándulás

Amint az látható, Zakynthos látnivalók terén sem szűkölködik. A sziget sokszínűsége és természeti szépsége minden látogatót elvarázsol, és garantáltan emlékezetes élményeket nyújt mindenkinek!

Zakynthos legjobb szállásai vélemények