Paleokastritsa, Korfu egyik legszebb nyaralóhelye

Paleokastritsa Korfu

A festői Paleokastritsa Korfu legszebb helyei közé tartozik, amelynek hírnevét a gyönyörű és tiszta vizű strandok, valamint a vadregényes természeti környezet alapozta meg. Paleokastritsa a sziget északnyugati részén, Korfu fővárosától 24 kilométerre található, és napjainkban nagyon kedvelt nyaralóhelynek számít, ahol a környéken sok érdekes és szépséges látnivalóval találkozhatunk.

Hasznos információ azok számára akik a térképen keresik Korfun Paleokastritsát, hogy település nevét többféle írásmóddal is írják: gyakran Palaiokastritsa, görög nyelven pedig Παλαιοκαστρίτσα néven találjuk meg a helyi közlekedési táblákon is. Ez a korfui település a képeslapokról visszaköszönő bája miatt kifejezetten exkluzív, és a nyári hónapok során meglepően nyüzsgő nyaralóhellyé vált a szigeten, amelyet még Korfu legtávolabbi pontjairól is sokan látogatnak autóval vagy fakultatív program keretében. A természeti szépségek mellett olyan látnivalók is várják itt az utazókat, mint Korfu Akváriuma, Paleokastritsa gyönyörű kolostora, a falu feletti magaslatokon a Bella Vista kilátó, vagy az Angelokastro bizánci vár.

Paleokastritsa

A korfui Paleokastritsa strandjaira elsősorban a kisebb-nagyobb öblök jellemzőek, melyeknek kékes-zöldes vize sok utazó véleménye szerint a sziget legjobb búvárvizeinek számítanak, ahol sok a hal a tengerben és kifejezetten érdemes sznorkelezni. A Korfura gyerekekkel érkező családok számára lehet fontos, hogy a nyugati elhelyezkedés ellenére vannak kifejezetten sekély, hullámoktól jobban védett strandok is.

A magyar nyaralók körében Paleokastritsa Korfu szigetén főként az egyénileg autóval utazóknál vált népszerűvé, de érezhetően már egyre többen érkeznek a fapados repülőjáratokkal is. Akik repülővel jönnek Korfura Magyarországról, azok a repülőtértől busszal vagy a reptéren bérelt autóval érkeznek ide. Ezen a szépséges nyaralóhelyen és környékén általában magasabb árfekvésűek az apartmanok és a szállodák, de mivel Európa számos országából érkeznek ide előszeretettel, sok szálláshely már hetekkel – hónapokkal korábban betelik, érdemes időben foglalni.

Paleokastritsa apartmanjait és szállodáit itt találjuk képekkel, árakkal és véleményekkel!

Paleokastritsa szállások, apartmanok és szállodák Korfun

Az alábbi cikkből pedig kiderül, hogy miért érdemes meglátogatni Paleokastritsát Korfun, milyenek a strandjai és mit érdemes megnézni.

Hol található Paleokastritsa

Paleokastritsa Korfu északnyugati oldalán fekszik, a sziget fővárosától 23 kilométerre. A Korfuváros (Kerkyra) déli részén lévő repülőtér és az Igoumenitsából érkező kompok kikötője nagyjából egyforma távolságra található, autóval és busszal átlagosan háromnegyed órás utazásra érdemes számítani. A Korfu fővárosa és a Paleokastritsa között vezető főút a legtöbb helyen jól járható és a szélesebb utak közé tartozik.

Paleokastritsa térkép
  • Koordináták és térkép: 39.672127, 19.702332
  • A korfui helyi buszmenetrend Paleokastritsára itt található: greenbuses.gr
  • Autóbérlési ajánlatokhoz és a kalkulátorhoz Korfu repülőterén ide kattintsunk. (írjuk be hogy Korfu repülőtér)

Az ismertebb nyaralóhelyek közül Paleokastritsa környékén találjuk Agios Georgios Pagont (16 km), Agios Stefanost és Arillast (24 km), illetve Sidarit (25 km), míg a keleti oldalon a magyar nyaralók körében népszerű települések közül Benitses 34 km, Moraitika és Messonghi pedig már érezhetően messzebb vannak 42 kilométeres távolsággal és átlagosan egy – másfél órás menetidővel.

Paleokastritsa információk, amit tudni érdemes

Korfu szépséges Paleokastritsája már az ókori legendákban is szerepelt, ugyanis a görög mitológia szerint Odüsszeusz is megfordult itt a hosszú hazatérésének során. A turizmus fejlődésével az eredetileg csak egy apró kikötőből és alig néhány házból álló falu az 1990-es évektől vált népszerű üdülőhellyé Görögországban, és azóta már az egyik legkedveltebb turisztikai célpont a Korfun.

Paleokastritsa Korfu egyik legnagyobb nyaralóhelyének számít, ahol a település házai végig közvetlenül a városkába bevezető út mellett épültek fel. Mivel a környék kifejezetten dimbes-dombos, a helyi földrajzi adottságok miatt a falu viszonylag hosszú, több mint 3 kilométeren át húzódik. A településre bevezető út Paleokastritsa nagy fizető parkolójánál ér véget, és itt az út végén lehet felmenni a sziget egyik legszebb kolostorához is.

Korfu Paleokastritsa információk
Paleokastritsa központja a központi nagy parkolóval és stranddal, fent a dombon a kolostor

A főút mellett sok szépen kialakított apartmant és studiót láthatunk, néhol még egészen nagy méretű szállodákat is a domboldalakra építve – a foglalható szállásokat itt érdemes megnézni, összehasonlítani, majd lefoglalni. Tengerparti nyaralásra Paleokastritsában általában érdemes minél előbb lefoglalni a szállást, mert a jobb és olcsóbb helyekre elég gyorsan lecsapnak az Európa számos országából ide érkező turisták.

Fontos információ, hogy a parkolás Paleokastritsában elsősorban a sok helyen kiszélesített főút mellett ingyesen történik, illetve a nagy fizető parkolóban az út legvégén. A nyári hónapokban gyakran előfordul, hogy az út széle teljesen megtelik autókkal, és csak a fizetős parkolóban találunk szabad helyet. Itt találjuk az út végén, a fizető parkolónál a korfui távolsági zöld buszok fő megállóját is. Bár a falu meglehetősen hosszú, és a főút mentén végig sok étterem és több kis üzlet is működik, Paleokastritsa legfrekventáltabb részének az út vége tekinthető.

Paleokastritsa központja sétálóutcával, üzletekkel, boltokkal

Pár száz méteren belül itt találunk ugyanis több fürdésre alkalmas strandot, kikötőt, szupermarketeket, éttermeket, a helyi rendőrséget, ATM automatát, továbbá a korfui akvárium és Paleokastritsa kolostora is itt van.

Paleokastritsának két kikötője is van: az egyik egy kis méretű móló a központban a strandon, ahonnan vízitaxik indulnak Korfu további közeli strandjaira, míg a másik a nagyobb méretű Alipa kikötő (Alipa Port) innen 500 méterre. Alipa kikötőjében jogosítvány nélkül bérelhető motorcsónakokat és több hajókirándulási lehetőséget is találunk.

Paleokastritsa Korfun
A nagy kikötő Paleokastritsában (Alipa)

Vásárolni több kis helyi szupermarketben tudunk (van néhány üzlet a főút mellett, illetve az út végén a központi részen is), ahol alap élelmiszereket, hűtött italokat, zöldségeket és gyümölcsöket vehetünk, de természetesen ajándéktárgyakat is tartanak. Étteremből meglehetősen sok van, 15-16 működik tavasztól őszig rendszeresen, szinte mindegyik a főút mentén várja a vendégeit – az út szélén még pékség is van. A vélemények szerint Paleokastritsa legjobb éttermei közé a Dolphin, a Gran Aladino, a Petrino Garden, a Nausika taverna, a Nereids és a Spiros és az Elia tartoznak.

Paleokastritsa strandjai

A település természeti szépségéhez Paleokastritsa strandjai nagyban hozzájárulnak, és öregbítik a nyaralóhely hírnevét. A mindenhol zöldellő erdőkkel körülvett falut ugyanis végig smaragd öblök szegélyezik, melyek zöldeskék vizét Korfu legszebb strandjai között tartják számon az utazói vélemények.

Paleokastritsa strandjai Korfun

A központi strand, melyet Korfun Paleokastritsa beach néven is ismernek sokan, néhány térkép Agios Spiridon beachként (Παραλία Άγιος Σπυρίδωνας) tünteti fel. Ez minősül Paleokastritsa fő strandjának, mivel a centrumban fekvő tengerpartot nagyon könnyű megközelíteni: a falun átmenő út legvégén helyezkedik el, pontosan nagy fizető parkolóval szemben.

A part itt a legtöbb helyen főleg aprókavicsos és homokkal borított, nagyon lassan mélyül, a széltől is valamelyest védett, így gyerekek számára sokak szerint az egyik legjobb strand a faluban. Általában nincs kiépítve bérelhető napernyőkkel, így sokan a saját ernyőjüket szúrják le a parton. Apró érdekesség, hogy a képeken, amely Paleokastritsa kolostorának fenti parkolójából készül, ez a strand kerül megörökítésre.

Paleokastritsa beach
Paleokastritsa beach a központban (néhány térképen Agios Spiridon beach néven szerepel)

A Paleokastritsa Agios Spiridon strandjának egyik oldalán rendszerint egy kis móló is van, ahonnan rendszeresen indulnak vízitaxik közeli más tengerpartokra, a jegyeket is egyből itt a kis kikötőben kell megvenni. Korfu Akváriuma is éppen itt a strand mellett működik.

A másik központhoz közeli strandot Paleokastritsában Agios Petros beach (Παραλία Άγιος Πέτρος) néven keressük, mely egy kavicsos, sziklás kis öböl a fizető parkoló másik oldalán. A parkolón átsétálva gyorsan és könnyen elérhető. Ez a tengerpart a nyári hónapokban általában kiépített, ahol napernyőket és napágyakat is tudunk bérelni. Az Agios Petros beach kavicsos partja viszonylag gyorsan mélyül, és a hullámzástól sem védett, a víz emiatt valamivel hűvösebb.

Agios Petros beach Paleokastritsa

A harmadik közelben elterülő strand az Ampelaki beach, ahová a fizető parkoló mögötti kis utcából tudunk lesétálni. Az Ampelaki beach a kis méretű helyi tengeröblök közé tartozik, ahol a a part sóderszerűen aprókavicsos és homokos, a vízben bent pedig inkább köves.

Paleokastritsa nagy kikötője mellett, a központtól valamivel messzebb az Alipa beachet találjuk. Itt a hajóforgalom és a csónakok miatt a fürdés kevésbé komfortos sokak számára, és néhány vélemény szerint a víz sem olyan tiszta, mint máshol. A háttérben éttermek is működnek, de kiépítve általában ennél jobban nincs.

Paleokastritsa kikötő és hajókirándulások
A fő kikötő és környéke Paleokastritsában

Továbbá szép kis sziklás öblök még a környéken az apró Verderosa beach, a központtól 2 kilométerrel visszább található jól kiépített Agia Triada beach és a Liapades beach. Ezeken túl még több csodálatos, kisebb-nagyobb öböl fekszik, de nagy részük már csak vízitaxival vagy bérelhető motorcsónakkal érhetőek el. Ezek a Glyko beach, a Rovinia beach, az Iliodoros beach, a Chomi beach, a Stelari beach és a Krouza beach. Paleokastritsa strandjai közül ezeknek zömét zöldeskék tengerszínek, viszonylag gyorsan mélyülő víz, és kavicsos part jellemzi.

Korfu legszebb strandjai Paleokastritsa körül

Paleokastritsánál a tenger hőmérsékleten Korfun általában valamivel hűvösebb, mint a sziget más részein, de a nyári hónapokban a tapasztalataink szerint legtöbbször még így is fürdésre tökéletesen alkalmas, kellemes hőfokú.

Paleokastritsa látnivalók – mit érdemes megnézni?

Palekastritsa látnivalói közül a legszebb egyértelműen Paleokastritsa kolostora (Monastery of Paleokastritsa, Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοκαστρίτσας), mely gyönyörű virágos kertjével, rendezett udvarával várja a látogatóit. A kolostorhoz a fizető parkoló után emelkedő dombra kell felmenni, az épület előtt egy kis parkoló is van, ahonnan fel tudunk sétálni a bejárathoz. Mivel felfelé az út szűk az autók számára, sokszor itt lámpával irányítják a le- és felmenő autóforgalmat.

Paleokastritsa látnivalói, a kolostor

A Paleokastritsa legszebb látnivalójaként számon tartott kolostor ingyenesen megtekinthető, véleményünk szerint megéri a látogatást. Fentről a kilátás is szép, és az egyik teremben egy apró kis kolostormúzeum is van.

Korfu Akváriuma (Corfu Aquarium) is Paleokastritsában működik, melyet a kolostornak otthont adó domb lábánál találunk, el sem lehet téveszteni. Az akvárium nem túl nagy méretű, érezhetően kisebb mint Kréta szigetén a CretAquarium, de akit érdekel a tenger élővilága, érdekesnek fogja találni az itt élő halakat, polipokat, rákokat, a vitrinekben élő hüllőket. A Paleokastritsa látnivalói közé tartozó korfui akvárium Sea Discovery néven üvegfenekű hajóval kirándulást is kínál, ahol a hajó aljából lehet megnézni Korfu körül a tenger élővilágát.

Korfu akváriuma Paleokastritsa látnivalói között

A magasban, a központtól 8 kilométerre találjuk Lakones falu mellett a híres Bella Vista kilátópontot, ahonnan Korfu egyik legszebb kilátása tárulhat a szemünk elé (koordináták és térkép: 39.679111, 19.698702). Fent két étterem működik, a Bella Vista és a Golden Fox, melyek kertjéből és hátsó teraszáról láthatjuk lent Paleokastritsa zöldellő környékét és a környék gyönyörű öbleit. Hasznos információ a tapasztalatok alapján: a két étterem meglehetősen drágának számít, a parkolás előttük ebédidőben nem mindig megoldható (főleg a Bella Vista taverna előtt van nagyon kevés normális megállóhely), de a kilátás nagyon szép.

Paleokastritsa látnivalók Bella Vista kilátó

A közeli nevezetességek közé tartozik a 9 kilométerre elterülő Angelokastro (Αγγελόκαστρο) bizánci vár Krini falu mellett. A tengerparti magaslatra épített vár egyike Korfu legszebb történelmi látnivalóinak, és aki kedveli a régi középkori erődöket, érdemes lehet felkeresnie.

Paleokastritsa Korfu legjobb látnivalói
Angelokastro, a háttérben Paleokastritsa

Paleokastritsa környékén meglátogathatjuk a széles és hosszú homokos strandjáról híres korfui nyaralóhelyet, az Agios Georgios Pagon-t is, de még Arillas és Agios Stefanos aranyhomokos strandjai, sőt a sokak által kedvelt Sidari is 15-25 kilométeres távolságon belül találhatóak.

Szállodák és apartmanok, helyi szálláslehetőségek

Mivel Korfu szigetén Paleokastritsa az egyik leginkább felkapott nyaralóhelynek számít, meglehetősen sok az apartman itt. Az olcsóbb helyek általában már kora nyárig betelnek, de általánosságban elmondható, hogy a helyi szállásokat magasabb árszínvonalon adják ki, mint máshol a szigeten. Paleokastritsa szállásai azok számára ajánlottak, akik Korfu egyik legszebb helyén szeretnének nyaralni, és kifejezetten kedvelik a dimbes-dombos környezetet. Aki kevésbé rajong a hegyvidékes területekért, azok számára vannak jobb úticélok Korfun a környéken, pl. Sidari vagy Acharavi.

Szállás Paleokastritsában és Korfun

A több mint egy tucat paleokastritsai szálloda közül a legtöbb 3 – 4 csillagos, apartmanokból pedig az egyszerű studiók mellett medencés szálláshelyeket is találunk.

A szállásokhoz Paleokastritsában és környékén kattintsunk ide!

Paleokastritsa szállásai

Ha nem csak ezen a nyaralóhelyen, hanem mindenfelé a szigeten nézelődnénk szállások után, Korfu szállodáihoz és apartmanjaihoz ide klikkeljünk.

Miért szereti sok utazó Paleokastritsát Korfun?

A vélemények közül a legtöbben Paleokastritsa korfui viszonylatokban is látványos természeti adottságait, a vadregényes környezetet emelik ki. A saját strandjai mellett a környéken még sok szép tengerpartot lehet meglátogatni autóval vagy a kikötőből vízitaxival, melyek 5-15 kilométeres távolságon belül elérhetőek. A helyi látnivalók közül a szépen rendbentartott kolostor emelkedik ki amely nagyon sok látogató tetszését elnyeri, de sokak számára érdekes még Korfu akváriuma is.

Több nyaraló kiemeli, hogy aki gyalog fedezi fel a falut, a főút mentén végig járdán sétálhat, míg Korfu több más nyaralóhelyén nincs dedikált járda a gyalogosok számára. Mivel étteremből is kifejezetten sok működik itt, akár minden nap máshol ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk.

Éttermek és tavernák Paleokastritsában

Mi az ami kevésbé tetszik itt az utazóknak

Többek tapasztalata, hogy mivel Korfu szigetén Paleokastritsa rendkívül népszerű nyaralóhely, a nyári hónapok során zsúfolttá is válhat. Mivel júniustól szeptemberig itt sokan foglalnak szállást, illetve nap közben máshonnan is rengetegen kiránduló érkezik a helyi strandok és látnivalók miatt, időnként a parkolás a központ környékén és a főút mellett nehézkesebbé válik.

A sok ide utazó miatt a főszezoni nyári napokon kifejezetten sok fürdőző és a napozó lehet lent a strandokon is. A helyi strandok közül teljesen homokos nincs igazán, a legtöbb part itt inkább kavicsos.

Paleokastritsa vélemények

Az alábbiakban utazói véleményeket olvashatunk Paleokastritsa faluról.

T. János (és T.-né Ildikó)
„Azért választottuk Paleokastritsát Korfun, mert sok képet megnézünk a szigetről és ez a része tetszett a legjobban. Élőben is nagyon hasonló mint a fotókon, viszont élőben nagyobb mint amilyennek előzetesen elképzeltük. A főút hosszú és sok mellette az étterem, így aki akar sétálgatni az itt tud. Gyakorlatilag Paleokastritsa ebből a főútból áll, csak néhány kisebb utca megy le a tengerhez vagy fel a dombra. A szállásunk az Akrotiri Beach Resort Hotelben volt. A szálloda főút mellett van, de messzebb a központtól, az Agria Triada beach mellett. Nem messze tőlünk éttermek, boltok, pékséget találtunk.

A forgalmas főút kivételével a környék nagyon nyugodt, tele nagyon szép tengerparti részekkel, és mi autóval bárhová el tudtunk menni. A kolostort fent mindenki ajánlom, a környék talán legszebb látnivalója. Amit láttunk Korfuból az tetszett, Paleokastritsa tényleg csodálatos és képeslapokra illik. Az utak minőségére felhívnám a figyelmet, ha elhagyjuk a főbb utakat akkor sajnos sok helyen szűk és az úthibákra is figyelni kell.”

B. Tamás
Én a második korfui utazásomkor foglaltam szállást Paleokastritsában, mert amikor először élőben is megláttam a helyet, eldöntöttem hogy legközelebb ha a szigetre jövök, akkor itt keresek szállást. Sok véleményt elolvastam, végül ár / értékben jónak az Angels Pool Studiót találtam amikor mi utaztunk. Jó döntés volt, a medencét és a bárt kifejezetten szerettük annak ellenére, hogy Paleokastritsa strandjai is jók.

Sok helyen azt olvastam, hogy az itteni strandoknak hideg a vize, és hogy itt a leghidegebb a tenger Korfun, de amikor egész héten itt voltunk, nem tapasztaltam ilyet. Júliusban teljesen rendben volt a víz hőfoka, érzésre 25 fokos simán volt a legtöbb öbölben. Búvárkodásra kevés strand jobb Korfun mint itt. Az igaz, hogy Sidariban még ennél is melegebb volt a víz, de egész héten kánikula volt és szerintem Korfun mindenhol jó meleg volt a tenger. Paleokastritsából Korfu fővárosa is vállalható távolságra van, érdemes bemenni.

J. Szandra
Számomra Paleokastritsa egy romantikus álom volt. A naplementék a tengeren valami gyönyörűek, a helyi kis éttermek hangulata tökéletes a párok számára (és is a barátommal voltam nyaralni). Mivel mi nagyon szeretjük a sziklás öblöket ahol lehet búvárkodni, a legjobb döntés volt itt nyaralni. A Maria Studióban voltunk, csak ajánlani tudom, meg voltunk elégedve. A szállás szép tiszta volt, a medence hasznos amikor nincs kedve lemenni az embernek a partra, és a házigazdák is normálisak voltak.

Mi a repülőtéren béreltünk autót és azzal jártuk be a szigeten a közelebbi helyeket, de nekem Paleokastritsa még akkor is tetszett volna, ha csak itt leraknak és itt vagyunk egész héten. Akinek fájós a lába, annak viszont nem javaslom annyira ezt a helyet, mert dombos és sokat lehet sétálni mindenfelé.

Korfu szállások apartmanok, legjobb szállodák
Szállás Paleokastritsában apartman, szálloda