Korfu információk, tudnivalók

Korfu információk és tudnivalók

A sziget további nevei: Corfu, Kerkyra, Κέρκυρα

Korfu Görögország északnyugati részén helyezkedik el a Jón-tengerben, amivel a Jón-tenger legészakabbi szigete. A sziget kellemes mediterrán időjárása miatt rendkívül kedvelt nyaralási úticél is, melyet Magyarországról is előszeretettel látogatnak utazók repülővel, autóval és busszal is.

Korfura nem csak utazási irodával lehet eljutni, hanem egyénileg autóval és repülővel egyaránt meglátogatható, ugyanis a repülőterére nyáron hetente többször is érkeznek gépek, a szárazföldről pedig naponta több komp is hozza-viszi az autósokat.

Korfu sziget nagyságára jellemző, hogy Kefalónia után a második legnagyobb méretű Jón-sziget, ezzel méretesebb még a mesebeli strandjairól híres Lefkada, és a roppant népszerű Zakynthos szigeteknél is. A görög szárazföldhöz Korfu olyannyira közel fekszik, hogy a legkisebb távolság mindössze 9 kilométer, sőt Albániához még közelebb esik, mivel a legközelebbi ponton alig két és fél kilométernyi tenger választja el tőle.

Korfu Görögország

Korfun napjainkban 110.000 fős lakosság él, nagy részük a fővárosban, a rengeteg látnivalójáról híres és meglehetősen látványos Korfu városban. Korfu fővárosával a térképeken Corfu és Κέρκυρα néven is találkozhatunk, a sziget keleti felének közepső részén épült fel. További híres nyaralóhelyek még Benitses, Moraitika, Messonghi, Kavos, Dassia, Ipsos, Paleokastritsa, Sidari, Roda és Acharavi sok egyéb tengerparti üdülőfalu mellett, ahol vendégszerető éttermek és bárok tucatjait találjuk. A sziget időjárására nagyon kellemes klíma jellemző Görögországban, ahol a nyaralókat tavasztól őszig igazi nyaralóidő várja. Sok a napsütéses óra, kellemes a tengervíz hőmérséklete és kevés az esős vagy felhős nap.

Miért Korfu?

Az utazók gyakran megkérdezik, hogy miért hívják Korfunak Görögország eme csodálatos szigetét? A Korfu nevet a sziget az olaszoktól kapta, akik a köznyelvbe Korfu, avagy Corfu néven emelték be eme bájos földdarabot. Kifejezetten fontos, és egyben sokak számára érdekes információ, hogy a görögök azonban gyakran nem így, hanem Kerkyra (Κέρκυρα) néven emlegetik Görögország eme szigetét.

A névnek mitológiai eredete is van, ugyanis a Kerkyra név még az ősi időkben keletkezett, és a tenger istenéhez, Poszeidónhoz (Poseidon) kapcsolódik. Poszeidón szívét ugyanis egyik alkalommal egy szépséges nimfa, Kerkyira (Kerkira, Kerküra) nyerte el, és mintegy szerelmi zálogként a tenger istene ezt a szigetet adta ajándékba a számára.

Korfu sziget (Corfu, Kerkyra)

Az addig név nélkül álló kis szigetnek immár lett neve, a bájos Kerkyra, melyet a görög nép azóta is nagy szeretettel használ. Korfun emellett az ókorban ősi városállam is élte mindennapjait, mely szintén már Kerkyra (Korkyra) néven volt ismert.

Korfu repülővel

Görögország északnyugati szigeteként Korfu azért is vált az elmúlt évtizedekben számos nyaraló úticéljává, ugyanis viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető. A Jón-tenger legészakibb szigetének saját repülőtere is van, így Korfu utazási irodákkal szervezett körülmények között, illetve fapados repülőjáratokkal egyaránt egyszerűen meglátogatható.

Korfu utazás repülővel

Korfu Magyarországról repülővel átlagosan mindössze 1 óra 45 perc repülési idővel rendelkezik, melyet a fapados repülőjáratok közül a WizzAir és a Ryanair, illetve az utazási irodák által szervezett charter repülőjárat, a Smartwings is rendszeresen tart.

Korfu szigetre nyári szezonban hetente indulnak repülőjáratok nem csupán Budapestről, hanem Európa számos más országából is. A Korfura Magyarországról induló WizzAir, RyanAir, Smartwings járatok mellett további légitársaságok még más országokból: Aegean Airlines, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Condor, EasyJet, Eurowings, FinnAir, Iberia, Jet2, Lufthansa, Olympic Airlines, Scandinavian Airlines, Sky Express, SwissAir, Transavia, Tui, Vueling és mások.

Korfu repülőtér

Autóval Korfura

Korfu szigetét Magyarországról nem csupán a fenti repülőjáratok valamelyikével, hanem autóval egyénileg, illetve buszos nyaralás keretében is sokan látogatják. Mivel a sziget viszonylag közel van Magyarországhoz, így a közúti megközelítés nem túl bonyolult, és az utazás végén a kompozás sem nyúlik túl hosszúra. Aki Korfura utazik Magyarországról közúton, annak Igoumenitsa város kikötőjében kell kompra szállnia, mely Magyarország határától, a Röszke – Horgos határátkelőtől kb. 1100 kilométer távolságra fekszik.

Autóval Korfura

Az egyik legjobb és legegyszerűbb útvonal Magyarországról Korfura a Szerbián, illetve Észak-Macedónián át Görögországba vezető E75-ös nemzetközi út, Evzoni határátkelő érintésével, melyet Thesszalonikitől az E90 (A2) autópálya vált fel, és érkezik szinte egyenesen Igoumenitsa város kikötőjébe. A másik sokak által kedvelt autós útvonal Korfura Magyarországról nem Evzoni, hanem Bitola (Niki) határátkelő érintését jelenti, mely távolságban kevesebb 30-40 kilométerrel Igoumenitsáig, ám az autópálya szakaszokból kevesebb van, és az út is gyengébb minőségű.

A kompjáratok Korfura Igoumenitsa kikötőjéből indulnak, a legnagyobb komptársaságok a Kerkyra Lines, illetve a Kerkyra Seaways. A társaságok naponta több kompjáratot is indítanak Korfura, melyek Igoumenitsa kikötőjéből futnak ki, és Korfu fővárosának kikötőjébe érkeznek.

A társaságok ezen felül Paxos szigetre is indítanak kompot, sőt 2021-től az északon fekvő apró szigetek, a Diapontia-szigetek közül Othoni, Matraki, Erikousa is elérhető. Weboldalak: kerkyralines.com, kerkyraseaways.gr

Egyéni autós utazás esetén ide kattintsunk a korfui szállodákhoz és apartmanokhoz, ahol árakat kalkulálhatunk és elolvashatjuk a róluk írt véleményeket is.

Korfu fővárosa (Korfuváros)

Korfu fővárosa a szigetről kapta nevét, így Korfunak vagy Korfu városnak (Corfu town, Kerkyra hívják, mely görögül Κέρκυρα. A sziget teljes lakosságának majdnem harmada Korfuvárosban él, mely a 2011-es népszámlálás szerint 39.600 fő volt. A fővárostól Korfu repülőtere mindössze két kilométeres távolságra fekszik déli irányban, míg a sziget legnagyobb kikötője, ahová a kompok is közlekednek, a város északi felén került kialakításra.

Korfuváros (Korfu főváros) információk

Korfu fővárosát az utazók gyakran emlegetik Görögország egyik legszebb városai között, ugyanis a velencei múlttal rendelkező főváros építészetére a szűk, gyakran macskakövekkel borított kacskaringós utcák, a velencei stílusú házak, és a történelmi emlékek tucatjai jellemzőek. Az utcákról rengeteg különféle üzlet, kávézó, étterem nyílik, szupermarketek tucatjaiban vásárolhatunk.

Korfu fővárosa

A fővárost a tenger felől az út is megkerüli, melyen autózva vagy motorozva megcsodálhatjuk Korfu régi erődjét (Old Fortress of Corfu, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας), mely a sziget egyik legjobb történelmi látnivalója is.

Korfu főváros látnivalók

Korfu belvárosa az UNESCO Világörökség része, gyökerei az i. e. 8. század környékére tehetőek, melyet a törökök elleni védekezés erődítményei és a 19. századi angol uralom épületei tesznek páratlanná. Az óváros mindig nyüzsgő, bennünket mindig elvarázsol a hangulata, a vélemények szerint a Jón-szigetek egyik legszebb városa.

Korfu főváros

Korfu főváros legjobb látnivalói közé olyan további szép és érdekes látnivalók tartoznak még, mint:

  • Korfu Régészeti Múzeuma (Archaeological Museum of Corfu, Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας)
  • A új velencei erőd (New Venetian Fortress, Νέο Ενετικό Φρούριο Κέρκυρας)
  • A mindig zöldellő Spianada tér (Spianada Square, Πλατεία Σπιανάδα
  • A Szent Spyridon templom (Holy Church of Saint Spyridon, Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα)
  • A közeli Vlacherna kolostor (Holy Monastery of Panagia Vlacherna, Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχερνών)
  • A Palaiopolis – Mon Repos Múzeum (Museum of Palaiopolis – Mon Repos, Μουσείο Παλαιόπολης – Mon Repos)

Korfu strandjai

Korfu strandjai és tengerpartjai kifejezetten változatosnak számítanak Görögországban, ugyanis az aranyhomokos strandok, a kavicsos-köves tengerpartok és a sziklás helyek egyaránt megtalálhatóak itt. A legtöbb strand Korfu szigetén autóval vagy motorral is elérhető, így a nyaralók viszonylag könnyedén tudják őket felfedezni és meglátogatni.

Korfu legjobb strandjai

Sok korfui strandot, illetve a mellettük fekvő településeket közlekedési táblák is jeleznek az utakon, de ha egyszerűen csak végigautózunk vagy motorozunk a szigeten, még akkor is rengeteg tengerparttal találkozhatunk. Görögország legszebb strandjainak és a különlegességek rajongói számára jó hír, hogy Korfu szigetén rejtett gyöngyszemekre is bukkanhatunk, melyek egy kis túrázással vagy hajókirándulás keretében érhetőek el, de akár csónakot is bérelhetünk több helyen.

Korfu strandjai, tengerpartjai, rejtett gyöngyszemek

A legjobb korfui strandok között találjuk meg Paleokastritsa kristálytiszta, vadregényes látványt nyújtó strandjait, Sidari homokos tengerpartjait (Canal d’Amour), vagy az olyan partokat mint a Glyfada beach, Paramonas beach, Agios Georgios beach, Issos beach, Porto Timoni beach.

Korfu tengerpart információk

Korfu strandjai több mint 200 kilométer hosszan biztosítanak fürdési lehetőségeket, amelyek búvárkodni, sznorkelezni, a homokos partokon a gyerekeknek játszani, pihenni egyaránt kifejezetten ajánlottak az utazók véleményei szerint. A sziget standjainak egyik különlegessége, hogy a családosok véleménye szerint Korfu kifejezetten gyerekbarát strandokkal rendelkezik, ugyanis nagyon sok a lassan mélyülő part, és legtöbb esetben a hullámok sem túl nagyok.

Korfu látnivalói

Korfu legjobb látnivalói közé a természeti szépségek, a csodálatos színekben játszó tenger és a történelmi látnivalók egyaránt bele tartoznak. A sziget építészetére a középkor velencei benyomása igen nagy hatást gyakorolt, mely ma is tetten érhető a házak, épületek stílusában.

Korfu látnivalói között kiemelendőek a sziget minden részén felfedezhető bájos templomok és kápolnák, a főváros híres erődítményei, a hamisítatlanul mediterrán hangulatú terek, a hegyvidéki falvak. Sokan magát a fővárost, Korfuvárost is önmagában látnivalónak tartják, ahol szinte minden sarkon felfedezésre érdemes utcaképek várnak bennünket, és a vélemények szerint nem egy-két nap nem is elég az alaposabb megismerésére. Az óvárosi részben két nagy erőd is megtekinthető, melyek körül kis parkok és rendkívül hangulatos terek kerültek kialakításra.

Korfu látnivalói

A sziget látnivalói közé tartozik Korfu legmagasabb pontja, a 906 méter magas Pantokrator csúcs (Pantokratoras, Παντοκράτορας) is, ahonnan tiszta időben akár a szigettől 130 kilométerre nyugatra fekvő Olaszország délkeleti része, ‘a csizma sarka’ is kivehető, keleten pedig Albániába is átnézhetünk. A Pantokrator az ide épült kolostorról (Monastery of Pantokrator, Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος) is híres, mely 14. századi múlttal rendelkezik, és a jelenlegi épület 1689 óta áll Korfu legmagasabb pontjánál.

Pantokrator Korfu látnivalói

A Pantokrator közelében Korfu egyik legrégebbi települése, a kőházakból álló Palea Peritheia (Old Perithia, Περίθεια) is meglátogatható a hegyekben, melyet a helyiek ‘szellemfalu’ néven is emlegetnek.

Korfu egyik legjobb látnivalója a Sissi-kastélynak is hívott Achilleon-kastély (The Achilleion Palace, Αχίλλειο), mely 1889 és 1892 között épült. A Sissi-kastély a magyarok számára is jól ismert nevét Erzsébet császárnéről kapta, akinek az épület nyári rezidenciaként biztosított Korfu szigetén pihenőhelyet. Sissi halála után a kastély a német Vilmos császár birtoka lett, aki szintén nyári rezidenciaként használta. A Sissi-kastély, avagy az Achilleon palota gondozott kerttel, görög mitológiának emléket állító szobrokkal, valamint Sissi és Vilmos császár emlékeivel várja a Korfu történelmét kedvelő látogatókat.

Sissi kastély Korfu látnivalói (Achilleio)

Korfu egyik ikonikus látnivalója, melyet mindenki meg szeretne látogatni, a sok fotóról és fényképről ismerős Vlacherna kolostor (Holy Monastery of Panagia Vlacherna, Ιερά Μονή Παναγίας Βλαχερνών). A Korfu repülőteréhez és a sziget fővárosához egyaránt közel eső templomhoz egy kis betonmólón lehet kisétálni, mely mellett csónakok ringanak.

Vlacherna kolostor Korfu látnivalói

A Vlacherna kolostorhoz fekszik közel az Egér-sziget, avagy Pontikonisi (Ποντικονήσι). A korfui Egér-sziget érdekes a nevét az aprócska méretéről kapta, rajta egy bájos is templommal, ahová néhány Euróért át is lehet hajózni.

Hogy mit érdemes megnézni még Korfun? A szigeten még nagyon sok érdekes látnivaló, strand és város van, melyek leírásához csak olvasd el oldalunk további leírásait. Ahhoz pedig hogy a korfui szállásod tényleg jó legyen, nézd meg a sziget apartmanjait és szállodáit az alábbi linkre vagy képre kattintva, olvasd el a véleményeket, és foglald le a leginkább szimpatikus szállást!

Kellemes utazást, szuper nyaralást kíván Neked a csapatunk Korfu szigetén, hiszen ismered a szlogenünket: Görögországról, szeretettel!