Korfu tenger hőmérséklet

Korfu tenger hőmérséklet

Milyen a tenger hőmérséklete Korfun? Korfu szigetén a tenger hőmérséklete nagy szerepet játszik abban, hogy ez a csodálatos sziget Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja a tavasztól őszig. A tenger felmelegedése és aktuális hőmérséklete Korfu körül alapjaiban meghatározza a nyaralók fürdőzési és vízi sportolási lehetőségeit.

Érdemes tudni, hogy tenger hőmérséklete Korfun évszakonként markánsan megváltozik, és az aktuális időjárástól mindig nagyban függ. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk Korfu körül a Jón-tenger hőmérsékletét az évszakok szerint, hogy milyen a tenger előszezonban, a nyári hónapok alatt és utószezonban.

Korfu tenger hőmérséklet és időjárás

A tenger hőmérséklete Korfun tavasszal – március, április, május

Tavasszal Korfu körül a tengeri hőmérséklete még jóval hűvösebb, mint nyáron. Márciusban és áprilisban a víz hőmérséklete általában 14-17 Celsius fok között mozog, ami még nagyon hideg a fürdőzéshez. Ezekben a tavaszi hónapokban Korfu időjárása még gyakran esős és felhős, természetesen strandidő sincs még. Mivel azonban egyre melegebbek a nappalok, a tenger hőfoka még ha nagyon lassan is, de melegedésnek indul. A tengerben Korfun csak a legbátrabbak mártóznak meg ilyenkor pár percre. A napernyők és napágyak még sehol nincsenek kint, még áprilisban sem.

Korfu időjárás március április május és tenger hőmérséklet

Májusban már érezhetően melegebb a tenger, és a hőmérséklet 18-21 Celsius fokra emelkedhet. Ilyenkor már egyre több a bátor jelentkező, aki megnézi, milyen a tenger hőmérséklete úszás közben is. Ekkor azonban még a legtöbb helyen mindig nagyon hideg a víz, a kisebb gyerekek számára különösen. Először május vége felé kezd néhány helyen jó lenni a tenger hőfoka Korfu körül. A legmelegebb tenger ilyenkor Korfu körül általában északon a Sidari környékén lévő sekély partokon, illetve a sziget déli oldalán szokott lenni.

Korfu tenger hőmérséklet április és május

Márciusba, és áprilisban legtöbb utazó városnézésre, illetve a rengeteg látnivaló miatt érkezik Korfura. Májusban Korfu időjárása már sokkal szebb és nyáriasabb szokott lenni, fürdésre is egyre több helyen alkalmasabb. Ha túrázni, várost nézni indulnánk Korfura, a szigeten lévő szálláshelyekhez ide kattintsunk!

Korfu szállodák és apartmanok

A tenger hőmérsékléte Korfun nyáron – júniusban, júliusban és augusztusban

A nyár messze a legnépszerűbb időszak a Korfu szigetének tengerpartjain, júniustól már kezdődik a strandszezon. A napernyőket május végétől június közepéig mindenhová kirakják. A tengeri hőmérséklet Korfun júniusban általában 22-24 Celsius fok között van, ami kellemes és ideális a fürdőzéshez már sok nyaraló számára. Érdemes tudni, hogy júniusban azonban még változékony is lehet a tenger hőfoka, amikor egy-egy hűvösebb áramlat vagy hidegfront még érezhetően lehűtheti a tengert. A nyugati part is egyre melegebb ilyenkor, amit a keleti oldalnál (Moraitika, Messonghi vagy Benitses környékénél) érezhetően jobban befolyásol a nyílt tenger hullámzása.

Tenger hőmérséklet Korfu június

Július és augusztus a legmelegebb hónapok a szigeten, amikor Korfu tengeri hőmérséklete 25-28 Celsius fok körül mozog helytől függően. Ez messze a legjobb időszak a strandoláshoz és a vízi sportokhoz, mint például a szörfözés vagy a búvárkodás. Azt tapasztaltuk Korfun, hogy ha nyáron esetleg le is hűl kicsit a tenger egy-egy rövid időszakra valamilyen időjárási körülmény vagy áramlat miatt, a legtöbbször 1-2 nap alatt már vissza is melegszik. A júliusi tengeri hőmérséklet Korfun nem különbözik markánsan az augusztusitól, mindkét hónapban az év legmelegebb időszaka a tenger szempontjából is.

Július Korfu időjárása és tenger hőmérséklete

A leghűvösebb tengerként a vélemények általában a Paleokastritsa körüli strandokat említik Korfu szigetén, de a tapasztalatunk szerint ott sem mindig és mindenhol hűvös a víz, sőt mi elég sokszor fürödtünk ott kellemes, 25-26 Celsius fokos tengerben a nyári hónapok alatt. Az viszont tény, hogy a helyi áramlatok az ottani öblök tengeri hőmérsékletét jobban befolyásolhatják, mint máshol.

Korfu északi részén, ahol Agios Stefanos, Arillas, Sidari, Acharavi és Roda is elhelyezkedik, a sekély part miatt sok helyen nagyon kellemes hőfokú, sőt gyakran kifejezetten meleg a víz hőmérséklete június végétől szeptember közepéig. A nyugati parton Agios Georgios Pagon, Glifada, Agios Gordios környékén a nagyobb hullámzás néha lehűti a vizet, de ezek általában viszonylag hamar visszamelegednek.

Délnyugaton a Chalikounas beach és az Issos beach környéke a melegebb vizű strandok közé tartozik Korfun, itt általában ritkábban hűl le a tenger. A keleti részen Benitses, Moraitika, Messonghi és Kavos környékén teljesen átlagosnak mondható a víz hőfoka, amely kellemesen hűsítő a tapasztalatok szerint, és legtöbbször nem túlzottan meleg vagy hideg.

Ha Korfun keresünk nyaraláshoz szállodát vagy apartmant, ide klikkeljünk és válogassunk!

Korfu gyerekbarát szállások, szállodák és apartmanok

A tenger hőmérséklete ősszel, szeptemberben és októberben

Az ősz is gyakran kedvező időszak a Korfun nyaralók számára. Szeptemberben a tengeri hőmérséklet Korfun legtöbbször továbbra is kellemesen meleg, általában még mindig 24-26 Celsius fok között mozog. A tenger viszonylag lassan hűl le, és szeptember közepéig, gyakran a végéig is élvezhető a meleg napokon a fürdés.

Korfu szeptember tenger hőmérséklet

Szeptember végéig még Sidari, Benitses, Moraitika és Messonghi környékén általában sok a fürdőző, de a nyugati parton Agios Georgios, Agios Gordios, Glifada és Paleokastritsa környéke is népszerű helyszín még strandoláshoz. A napernyők és napágyak még a legtöbb helyen kint vannak, és az olyan szolgáltatások is működnek, mint pl. a csónakbérlés, a vízibicikli bérlés, a vízisportok. A bárok és éttermek is nyitva vannak még szinte mindenhol.

Októberben már egyre inkább lehül a tenger Korfu körül, a hőmérséklete 20-22 Celsius fokra csökken, de még mindig alkalmas lehet fürdőzésre és más vízi tevékenységekre egyeseknek. Októberben a napernyőket és napágyakat viszont lassan beszedik, a turisztikai szolgáltatások közül pedig egyre több bezár.

Tenger hőmérséklet Korfu október

Korfu télen – a november, december, január és február tengeri hőmérsékletei

Télen Korfunál a tenger hőmérséklete Görögország többi részéhez hasonlóan meglehetősen hűvös, nem alkalmas strandolásra. Novembertől decemberig a tengeri hőmérséklet általában 16-18 Celsiusra csökken. Január és február a leghidegebb hónapok a Jón-tengeren, és a víz hőmérséklete 14-16 Celsius fokos átlagosan Korfunál. Ezekben a hónapokban Korfun nagyon kevés a turista, és akik ilyenkor itt vannak, azok a sziget kulturális és történelmi látnivalóit élvezik.

A tenger hőmérsékleti statisztika Korfunál, az éves minimum és maximum tenger hőfok

Az alábbi grafikon és hónapokra lebontott statisztika Korfu tenger hőmérsékletét mutatja. Fontos, hogy az aktuális időjárás, a szél és a tengeri áramlatok mindig változnak, amely a tenger hőfokát a sziget körül sok helyen befolyásolhatja.

Tengeri hőmérséklet Korfun

Szállások Korfu szigetén

Tenger hőfok, szállások Korfun