Achilleion Palota (Sissi kastély)

Achilleion Sissi kastély Korfu

Az Achilleion palota, avagy a Sissi kastély Korfu egyik legszebb látnivalója, mely egy a sziget keleti oldalán, csodálatosan zöld környezetben található. A palota 1890-ben Erzsébet osztrák császárné, azaz Sissi számára készült el, ahol a császárné gyakran megfordult, és az egyik legkedveltebb rezidenciája volt. Sissi szenvedélyesen szerette Görögországot, az ország történelmét, és Korfu szépsége annyira lenyűgözte, hogy kastélyt építtetett ide, amelynek termeiben és kertjében sok dolgot személyesen ő maga rendezett be.

Sissi kastély Korfu Achilleion

Sissi kastélya a nevét a görög hősről, Akhilleuszról kapta, császárné egyik nagyon kedvelt mitológiai alakjáról, melynek szobra ma a szépen gondozott, pálmafákkal, virágokkal egyik ékessége. Az Achilleion (Αχίλλειο, Achilleion Palace) leginkább Sissi palotajáként ismert Korfun, de a császárné halála után II. Vilmos német uralkodó tulajdona is volt. Erzsébet osztrák császárné, azaz Sissi azért építette a korfui kastélyát, hogy itt pihenjen és próbáljon felépülni élete tragédiáiból, míg II. Vilmos német császárt a hely előkelősége ragadta meg. Az első és a második világháború éveiben a palotát sajnos elhanyagolták és kifosztották, de évekig tartó újjáépítés és helyreállítás után a palota végül visszanyerte korábbi szépségét, és ma is Korfu egyik legszebb látnivalójaként tartjuk számon.

Korfu Sissi kastély Achilleion

Az alábbi cikkben a fontos információkat olvashatjuk el, ahol végigvesszük megközelítést, a Sissi kastély történelmét, hogy mi található itt, és hogy milyen vélemenyek vannak az egyik legjobb korfui látnivalóról.

Korfu szállás

Hol található a Sissi kastély Korfun, megközelítés és parkolás

Az Achilleion palota, avagy Sissi kastélya Korfu középső részén, a keleti oldalon fekszik, a sziget fővárosától 10 kilométerre délre, a kis Gastouri falu mellett. Az ismert nyaralóhelyek közül Benitses 4 kilométerre, Moraitika 10 kilométerre, Messonghi pedig 11 kilométerre találhatóak. Délről, azaz az imént felsorolt korfui nyaralóhelyek irányából megközelíteni legegyszerűbben és legyorsabban a tengerpart mellett futó főútról lehet, ahol a leágazást közlekedési táblák is mutatják, és ahonnan már csak 2 kilométert kell menjünk. Észak felől, Korfu fővárosa irányából a Sissi kastély megközelítése a National Roadon történik, majd Achilleio táblát keressünk a leágazásnál.

Sissi palota Achilleion Korfu látnivalói

A Sissi palotát térképeken és közlekedési táblákon gyakran Achilleio Palace, illetev görögül Αχίλλειο névvel is illetik. Érdemes tudni, hogy az út a leágazásoktól kacskaringós, néhol elég szűk részekkel. A Sissi kastély parkolása az út mellett történik ingyenesen, de parkolóhelyből nincs sok, és bizonyos időszakokban a nyári hónapokban ez az útszakasz a sok látogató miatt zsúfolt és forgalmas lehet, még buszok is érkeznek. A Sissi kastélyba belépéshez fizetnünk kell. 2023-ban felújítás miatt előbb teljesen, majd részlegesen zárva volt, 2024-ben a tervek szerint ismét látogatható.

Koordináták: 39.562207, 19.904302

  • Nyitva tartás: 8:00 – 16:00

Korfura szállásokat ide kattintva tudunk keresni, véleményeket és árakat megtekinteni, foglalni.

A Sissi kastélyának, az Achilleionnak története

Sissi kastélya Korfun igazi gyöngyszem a történelmi látnivalók kedvelői számára, hiszen a hely meglátogatásával visszamehetünk az időben azokba az időszakokba, amikor az Achilleion palota az európai történelem két nagy alakjának tulajdonában volt. Erzsébet császárné, azaz Sissi és II. Vilmos német császár egyetlen közös köteléke az volt, hogy mindketten nagyon kedvelték Korfut, Görögországot, a görög történelmet és a helyi mitológiát.

A Sissi kastély története Korfu Görögország

Erzsébet, avagy Sissi 1837-ben született bajorországi Posenhoffen házban, Németországban. Mielőtt Erzsébet tizenhat éves lett volna, már meg is házasodott: egy rövid románc után feleségül ment I. Ferenc Józsefhez, a Habsburg-dinasztia trónörököséhez. Az uralkodással járó terhek miatt Sissi többször is elhagyta a királyi udvart, hogy más helyekre utazzon és feltöltődjön, így utazott Korfu szigetére is.

Mivel Görögországban Korfu teljesen elbővölte Sissit a táj és a tenger szépségével, gyakran visszatért, sőt ilyenkor tanárok is oktatták a görög nyelvre és kultúrára. 1867 és 1889 között Erzsébetet sajnos sok tragikus esemény gyötörte: fiának, a koronás herceg Rudolfnak korai halála sokkolta, az uralkodói udvar intrikái pedig elűzték Bécsből. Korfura menedéket és feledést keresve érkezett, ahol elhatározta, hogy egy kastélyt épített, melyet rezidenciaként használ majd.

Sissi Palota és kastély története Korfu

Korfu középső részén, az apró Gastouri falu melletti dombon kezdték meg a palota építését, egy korábban már ott álló kis lak helyére. Egy olasz építész, Raffaelo Carrito tervei alapján indultak el a munkálatok, akinek egy ókori stílusú kis kastélyt kellett terveznie. A három évig tartó munkálatok után Sissi kastélya 1891-ben készült el. Sissi maga tervezte és dekorálta a korfui kastély több belső és külső elemét, elsősorban a görög mitológiából és történelemből vett szobrokkal és festményekkel. Az Achilleion nevet a trójai háború hőse iránti rajongásból adta a palotának, melyben szinte minden a görög történelemről szólt.

Korfu Achilleion Sissi palota

Sissi öt-hat évig látogatta rendszeresen szeretett korfui kastélyát, amely időszak alatt volt hogy 2-3 hónapot is itt töltött egyhuzamban. Erzsébet császárnét 1898-ban egy svájci útján meggyilkolták, emiatt Sissi tragikus halálát követően az Akhilleion palota elnéptelenedett, és 9 évig lakatlan maradt. Görögország királya, I. György javasolta II. Vilmos német császárnak az Achilleion palota megvásárlását, hogy ez a lakatlan, de csodálatos rezidencia ismét régi fényében ragyoghasson. A német császárnak tetszett az ötlet, és II. Vilmos 1907-ben megvásárolta a kastélyt, de előtte 2 évet tárgyaltak a birtokba vétel feltételeiről.

Achilleio Sissi kastélya Korfu belső rész múzeum

II. Vilmos német császár az Achilleion palota uraként több dolgot megváltoztatott Sissi egykori kastélyában, például a „Haldokló Akhilleusz” szobor helyére egy másik szobor elkészítését adta ki feladatul. Az elkészült új szobor neve „Győzelmes Akhilleusz” lett, a központi helyre emeltette, és a ‘legnagyobb görögnek a legnagyobb némettől’ feliratot vésette a talapzatára.

Akhilleusz szobor Achilleion Korfu Sissi kastély kertjében
A Győzedelmes Akhilleusz szobor

Több olyan szobrot, amelyet Sissi kedvelt, a palota alatti erdőbe helyeztetett át, továbbá személyes őrségének elszállásolására egy új épületet emeltetett a palota mellé. A császár helyreállíttatta az Achilleion palota gyönyörű kertjét eredeti pompájába, mivel 9 évig gyakorlatilag nem volt, aki gondozza, és már rá sem lehetett ismerni. A helyreállításhoz és a kert gondozásához híres kertészeket vett fel, akik különleges fákat és növényeket telepítettek be: ezeknek nagy része napjainkban is a kertben él.

Korfun a német császár támogatta a régészeti ásatásokat is, és még a híres német régész, Wilhelm Dörpfeld segítségét is igénybe vette. II. Vilmos császárnak köszönhető Pelekas falu melletti kilátó is, ahonnan a sziget méretes szelete látható. Amikor 1914-ben kitört a világháború, Korfut francia és szerb katonák foglalták el, akik az ellenségesnek tekintett német uralkodó rezidenciáját parancsnoki és kórházi épületnek nyilvánították. Az Achilleiont ekkor ki is fosztották, sok szobor és műtárgy elveszett, melyeket még Sissi és II. Vilmos gyűjtöttek.

Achilleion Sissi Korfu múzeum

Az egykori Sissi kastély a háború után a görög állam kezébe került, több megmaradt tárgyat és bútort elárverezésre került. A II. világháború alatt ismét katonai épületként hasznosították, ám állagával sem akkor, sem a háború után sokáig nem törődtek. Az Achilleion egyre inkább romos épületét végül évtizedekkel később újították csak fel, amivel párhuzamosan kertjét is az eredeti szépségébe igyekeztek visszaállítani. A Sissi kastélyt ekkor Korfu egyik legszebb látnivalójává varázsolták, amelyet évente tízezrek látogathatnak történelmi és kultúrális jelentősége miatt.

A korfui Sissi kastély Achilleion belseje és a múzeum

A Sissi kastély felújítása az elmúlt években ismét esedékessé vált: 2023-ban nagyszabású külső és belső munkálatok miatt az Achilleion palota nem volt látogatható, de a kertjébe július végétől be lehetett bemenni.

Mit rejt Sissi kastélya Korfun, és miért érdemes meglátogatni?

Az Achilleion területére belépve szépen gondozott kertben sétálgathatunk, pálmafák és virágok díszítik a sétányokat, a palota pedig múzeumként is működik. Sissi egykori kastélyában a történelem híres alakjainak a nyomában járunk, és mi magunk is elképzelhetjük, milyen fenséges és rendkívüli volt ebben a kis palotában tartózkodni akkor, amikor nem létezett idegenforgalom, csak a csend és nyugalom honolt ezen a tájon. A 150-170 méteres magasságú dombra épült Sissi kastély kertjéből szép kilátást élvezhetünk Korfu keleti oldalára, ahol a távolban a sziget legmagasabb pontját is láthatjuk, sőt még Albánia hegyei is látszanak.

Sissi kastély kert kilátás Korfu (Achilleion)

Sissi egyik kedvenc szobra, a „Haldokló Achilleusz”, illetve a II. Vilmos által terveztetett „Győzedelmes Achilleusz” szobor a kertben állnak, sok más görög mitológiából mintázott szobor társaságában. A német császár által a Győzedelmes Achilleusz szoborra vésett „a legnagyobb görögnek a legnagyobb némettől” felirat ma már nem látható, ugyanis azt a két világháború valamelyike alatt eltávolították.

Akhilleusz szobra Sissi kastély kertjében
A Haldokló Akhilleusz szobra a Sissi kastély kertjében Korfun

Az Achilleion épülete belül egy kis múzeumot rejt, amelynek termeiben az elmúlt időszakban visszaszerzett eredeti berendezési tárgyai közül néhány, illetve Sissi és II. Vilmos császár emléktárgyai láthatóak. A termek falán festmények függenek, a vitrinekben korabeli fényképek segítenek visszaidézni a száz évvel ezelőtti korszakot.

Sissi kastélyát Korfun nem szabad kihagynunk, ha érdekel bennünket a történelem, és a sziget legjobb látnivalóira vagyunk kíváncsiak.

Az apartmanokhoz és szállodákhoz Korfun kattintsunk ide!

Korfu szállások apartmanok, legjobb szállodák

Korfu Sissi palota hivatalos oldal: achillion-corfu.gr