Korfu autóval

Korfu autóval

Korfu autóval is kedvelt célpont, ugyanis a Görögország nyugati részén, a Jón-tengerben fekvő sziget az egyénileg autóval nyaralni indulók között az egyik legkönnyebben elérhető úticél. Az autóval utazás Görögországba, Korfura kifejezetten jó ötlet is lehet, hiszen közúton érezhetően közelebb van számos más görög nyaralóhelyeknél, pl. a Jón-tengeren Kefalonia vagy Zakynthos szigeteknél, illetve keleten az Égei-tenger számos más szigeténél.

Korfu autóval, útvonal

Aki Korfura autóval utazik, gyakori térképnézés és tervezés is megelőzi meg a nyaralást, hogy melyik a legjobb autós útvonal Korfura, és milyen irányból érdemes menni? Lássuk hát, hogyan is érdemes Korfura autóval menni.

Autós útvonal Korfura

Korfu autóval két irányból is megközelíthető Magyarországról. Mindkét útvonal nagy része az E75 nemzetközi útvonal részeként gyors haladást lehetővé tevő autópályaszakasz, melyen Magyarországról Szerbián és Észak-Macedónián át kell haladnunk egészen Görögországig. A magyar határt követően Szerbiában mindössze két fizetőkapu van, ahol autópályadíjakat kell fizessünk. Szerbiában az autópályák használata biléta húzással kezdődik, majd először a szerb főváros, Belgrád előtt (a magyar határoktól kb. 180 kilométerre) fizetünk, utána pedig Belgrád után szintén húzunk egy kis bilétát egy fizetőkapunál, majd Szerbia déli részén fizetünk ennek a szakasznak a használatért. Szerbiában a második autópályaszakasz hossza 350 kilométer, utána már a szerb-észak-macedón határátkelő, a Presevo – Tabanovce következik. A szerb autópályadíjakat bankkártyával is ki tudjuk fizetni a kapuknál. A benzinkutak, pihenőhelyek Szerbiában viszonylag sűrűn vannak az autópálya mellett.

Korfu autóval, autós útvonal

Észak-Macedóniában végig autópálya van, viszont ezeket több alkalommal szakítják meg fizetőkapuk, ahol Euróval vagy bankkártyával is tudunk fizetni. A kis, 1 – 2 Euro közötti tételeket bankkártyával is ki tudjuk egyenlíteni, de Euro fémpénzt is elfogadnak (fél Eurós, 1 Eurós, 2 Eurós címleteket, de az ennél apróbbakat viszont nem). Észak-Macedóniában kb. 180 kilométert fogunk megtenni az autópályán, benzinkutakat és pihenőhelyeket az út mellett többet is találunk.

Innen két autós útvonal létezik Korfura, melyek az autós egyéni döntésétől függenek. Az egyik útvonal Észak-Macedóniát Evzoni határátkelőnél hagyja el és lép Görögország területére, majd Thesszaloniki városnál kell az E90 (A2), gyakran Egnatia Odos néven is említett autópályára rátérni Kozani – Grevena – Ioannina – Igoumenitsa vonalon. Igoumenitsa a Korfura autóval egyénileg érkező utazók számára igen fontos város, ugyanis a kompjáratok ebből a görög városból indulnak a szigetre, és az autópályás útvonalnak gyakorlatilag a végállomása.

Korfu kompozás Igoumenitsa kikötő
Igoumenitsa kikötője, ahonnan a kompok indulnak Korfura

A másik autós útvonal Magyarországról Korfura Észak-Macedóniát a Bitola – Niki határátkelőnél hagyja el, majd Görögországban Kozani környékén csatlakozik rá az E90 (A2) autópályára. Innentől az autópálya egészen Igoumenitsa városáig, a kompkikötő helyszínéig visz. Bitola felé menve Észak-Macedóniában nagyjából az ország közepén jó időre elhagyjuk az E75 nemzetközi utat és az autópályát. A Bitola – Niki határátkelő felé történő út Korfura távolságban valamivel rövidebb, de az autópályaszakaszokból is kevesebb van, és lassabb a haladás. Előnye néhány vélemény szerint, hogy a bitolai határátkelő kevésbé forgalmas Görögország felé.

Görögországban az autópályák szintén fizetősek, fizetőkapuk vannak, és készpénzzel vagy bankkártyával is lehet fizetni.

Milyen messze van Korfu autóval Magyarországtól?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen messze van Korfu autóval a magyar határoktól. Ez adott útvonaltól és a Korfura autóval induló nyaraló kiindulási helytől is nagyon erősen függ, de Magyarország déli határaitól Igoumenitsa kompkikötőjéig kb. 1050 – 1150 kilométeres távval lehet számolni.

Korfu autóval Görögországba Szerbia Észak-Macedónián át

Az autós utazás időtartama Korfura a magyar határtól átlagban 15-20 óra között van, melyet nagyon nagyban befolyásolnak a határátkelések sebességei, a megállóhelyeken töltött idő, az autópályakapuknál lévő autósor, illetve ki milyen sebességgel vezet. Az útvonalon a sebességhatárokat ajánlott betartani, mivel a sebességet mind Szerbiában, mind Észak-Macedóniában, illetve néhol Görögországban is traffipaxokkal ellenőrzik, van ahol átlagsebességet is mérnek.

Magyarországon Röszke-Horgos határátkelőnél a nyári hónapokban akár több órás várakozási idő is lehetséges a vendégmunkások miatt, így aki megteheti, érdemes lehet valamelyik kishatáron (Tiszasziget, Tompa, Bácsszőlős, stb) átkelni, majd onnan az E75 útra felhajtani. A legtöbb kishatárok nyitva tartása azonban csak a nappali órákra korlátozódik, vegyül figyelembe. Az autópálya díjakat Korfu irányába Szerbiában, Észak-Macedóniában, illetve Görögországban is fizetőkapuknál, az áthaladás során kell kiegyenlíteni.

Korfu autóval, fizetőkapu

Korfu komp információ autósoknak

A kompok Korfu szigetére a görög szárazföldről Igoumenitsa város kikötőjéből indulnak, naponta több alkalommal is, júniustól októberig nap közben akár félóránként. A kompozás időtartama kb. másfél óra, majd a járművek Korfu város kikötőjébe (Kerkyra, Corfu town) futnak be. A legnagyobb és legfontosabb komptársaságok, mely Igoumenitsa városból Korfura és vissza közlekednek, a Kerkyra Lines és a Kerkyra Seaways.

Korfu autóval Kerkyra Lines komp információk

A Kerkyra Lines Igoumenitsából Korfura, illetve a szigetről vissza a szárazföldre induló kompjainak menetrendjét itt lehet megtekinteni, ahol online kompjegyet is lehet foglalni: kerkyralines.com. A másik társaság, a Kerkya Seaways honlapja és menetrendje itt érhető el: kerkyraseaways.gr

A kompjegyeket Korfura interneten előre is meg lehet vásárolni, de ha bizonytalanok vagyunk a kikötőbe érkezési idő miatt a határátlépések miatt, akkor mindenki számára fontos hír, hogy Igoumenitsa kikötőjében a kioszkokban indulás előtt, illetve Korfu kikötőjében szintén indulás előtt személyesen is megvásárolhatóak a jegyek. A kioszkok előtt mindig kiírják a legközelebb induló kompok idejét, a személyzet pedig elmondja vagy megmutatja, melyik aktuálisan induló kompra kell felszálljunk.

Fontos: ha Korfura autóval megyünk, a kompok nem az A2 (Egnatia Odos) autópálya végén lévő kompbejárattól, hanem a városközpontban lévő kompkikötő bejáratától indulnak, tehát le kell térni és be kell kanyarodni a városba az autópályáról! Ennek oka, hogy a közvetlenül az autópálya végén lévő kikötői bejárat a teherkompoké, míg a személyszállító és autókat szállító kompok egy kilométerrel odébbről indulnak, és más a hozzájuk vezető kikötőbejárat. Koordináta az autósok számára az Igoumenitsából Korfura induló kompokhoz: 39.495717, 20.262303

Hasznos információ még, hogy az Igoumenitsa – Korfu között közlekedő kompokra a fel- és leszállást képzett személyzet segíti, mivel a kompokat igyekeznek teljesen megtölteni, és kicsit az autók közötti távolságok. Korfu kompjain mosdót, büfét, légkondícinált pihenőhelységeket is találunk.

Korfu apartmanjai és szállodái egyénileg autóval utazóknak ide kattintva találhatóak, klikk! Kalkuláljunk árat, tegyük ár szerint növekvő sorrendbe, olvassuk el a szállások értékelését – ha szimpatikus egy szállás, érdemes lefoglalni, mert Korfu szigete nagyon népszerű Görögországban, és a jó szállásokra lecsapnak.

Korfu autóval, komppal történő megközelítésének egyik alternatív módjaként az Olaszországból, Velencéből történő kompozás lehetséges még. Az Anek Lines társaság üzemelteti a járatot, azonban érdemes tudni, hogy ez az egyik legkevesbé komfortos, és legdrágább módja Korfu megközelítésének, mivel a Velencéből induló kompjárat jegyára meglehetősen magas. További fontos információ, hogy a kompozás ideje Velencéből Korfura több, mint 24 óra (hivatalosan 24 óra 45 perc).

Igoumenitsa kikötő, Korfura komp
Igoumenitsa, ahonnan a kompok indulnak Korfura

Az Igoumenitsából Korfura érkező kompok a sziget fővárosának északi oldalán lévő nagy kikötőbe futnak be, ahol a komp elhagyása után mindenki vagy a lefoglalt szállása felé veszi az irányt, vagy bemennek Korfuvárosba szétnézni egy kicsit.

Milyen hosszú az út Korfura autóval, motorral?

Aki Magyarországról Korfura indul egyénileg autóval vagy motorral, kb. 1050 – 1150 kilométeres távra számíthat a magyar határoktól Igoumenitsáig, a komp kikötőig. Időben az autós út hossza meglehetősen tág, ugyanis tempótól, határoktól, pihenéstől függően 15-20 órás átlaggal szokták megtenni, de ez akár 24 óra is lehet. Amennyiben Magyarország északi részéről indulunk Korfura autóval, akkor órákban mérhetően lesz hosszabb az idő, mint ha délről, Szeged környékéről indulunk. Van, aki a menetidő miatt tranzitszállást is tervez Szerbiában vagy Észak-Macedóniában, vagy megáll aludni egy pihenőhely parkolójában.

Meddig tart a kompozás ideje Korfura?

Az Igoumenitsából Korfura induló kompok átlagos menetideje kb. másfél óra. A távolság a két kikötő között kb. harmincöt kilométer, melyet ilyenkor megtesznek a hajók. A kompokon működnek büfék és természetesen mosdókat is lehet használni. Korfu autóval történő megközelítéséhez a kompon töltött időt érdemes mindig hozzáadni.

Érdemes autóval elutazni Korfura nyaralni?

Korfu autóval az egyik legegyszerűbben és leggyorsabban elérhető sziget Görögországban, melynek számos látnivalója és sok jó strandja van. Ha autóval utazunk a szigetre, az autóbérlés költsége megspórolható, hiszen Korfun az autó vagy motor bérlése kifejezetten fontos, és a legtöbb utazó véleménye szerint igencsak ajánlott a sok helyi látnivaló és a tengerpartok miatt. Ha saját autóval megyünk Korfura, gyakorlatilag bárhol megszállhatunk a szigeten, hiszen nem vagyunk helyhez kötve, és szépen körbe tudjuk járni, és olyan helyeken is szállást foglalhatunk, ahová nem visznek utazási irodák. Ilyen pl. a gyönyörű és emiatt nagyon népszerű Paleokastritsa, vagy Korfu több más települése.

Az apartmanok, szállodák megtekintéséhez Korfun ide kattintsunk, ahol elolvashatjuk a szállások véleményeit, illetve le is foglalhatjuk őket.

Bitola vagy Evzoni felé ajánlott menni autóval Korfu felé?

Valaki erre, valaki arra esküszik, nincs egységes álláspont. A Bitola – Niki határátkelő felé kilométerben valamivel rövidebb a távolság, míg Evzoni felé egyszerűbb az útvonal, hiszen utóbbi útvonalon Görögországban szinte végig autópályán haladunk, az E75 nemzetközi, és az E90 (A2 / Egnatia Odos) pályákon. Az út minősége Bitola felé valamivel rosszabb, de az utóbbi időben már útfejlesztések zajlanak itt-ott. A Bitola – Niki határátkelő a vélemények szerint kevésbé forgalmas, mint Evzoni, utóbbi főleg hétvégi napokon szokott zsúfolt lenni.

Melyek legjobb látnivalók út közben autóval Korfura?

Korfu környékén, Görögország szárazföldi részén olyan híres városokat, nyaralóhelyeket látogathatunk meg autóval, mint a varázslatos, szinte szigetekre hajazó Parga, a hangulatos Syvota (Sivota), vagy a nagyváros Ioannina. Látnivalók terén a Meteora kolostorok, vagy az Európa Grand Canyonjának is hívott Vikos-kanyon lehet érdemes látogatásra. A Meteorákig kb. egy órás az utazás, ha letérünk az Egnatia Odos autópályáról, és vissza a pályára is nagyjából ennyi, plusz a kolostoroknál eltöltött idő. Vannak utazók, akik egy éjszakát meg is aludnak itt: szállásokat a Meteorák környékén ide kattintva válogathatunk.

Ha Evzoni határátkelő felé megyünk, egy városnézés Thesszalonikiben is lehetséges, de készüljünk rá hogy utóbbi nagyváros, kifejezetten nagy a forgalommal az útjain. A Görögország legszebb strandjait keresőknek lehet érdekes még Lefkada szigete, mely Igoumenitsától, a Korfu autóval történő megközelítésének célállomásától bő 100 kilométeres távolság dél felé. Lefkada olyan híresen kék tengervízzel rendelkező strandokkal bír, mint a Porto Katsiki beach, az Egremni beach, a Kathisma beach vagy a Mylos beach.

Milyen szállást érdemes foglalni Korfun?

Ha egyénileg autóval vagy repülővel utazunk Korfura, a legjobb dolog hogy nem vagyunk utazási irodához kötve, és így olyan szállást foglalunk, amilyet csak szeretnénk, rejtett felárak nélkül. A szigeten nagyon sok a szállás, amik árban és minőségben is jelentősen eltérnek egymástól, így foglaláshoz érdemes ide kattintani, ahol elolvashatjuk a szállásokról írt véleményeket, beszámolókat, majd le is foglalhatjuk ami megtetszik.

Korfu sziget autóval

Legyen részünk kellemes utazásban autóval Korfura, és legyen sok szép emlékünk a nyaraláson!