Canal D’Amour, a Szerelmesek Csatornája

Canak D'Amour Korfu Sidari a Szerelmesek Csatornája

A Szerelmesek Csatornája, avagy a Canal D’Amour Korfu egyik leghíresebb látnivalója, mely Sidari nyaralófaluban található, a sziget északnyugati részén. A görög legendák szerint ha egy pár lesétál ide és együtt úszik ebben a bájos kis korfui öbölben, akkor a szerelmük örökké fog tartani.

A jellegzetes homokkő sziklafalairól első pillantásra is felismerhető Canal D’Amour Sidari fő nevezetességének számít, de Korfu sziget más részeiről is előszeretettel is sok nyaraló látogatja. Sidari kedvenc természeti látványossága gyakorlatilag egy hosszú és viszonylag keskeny csatorna, amelyet két oldalról magas sziklák szegélyeznek, ahol strandolni is lehet.

Canal D'Amour Korfu Szerelmesek Csatornája

A Szerelmesek Csatornáját korfui térképeken gyakran Κανάλ d Αμούρ, Κανάλι του ‘Ερωταa, Kanali Tou Erota néven is jelölik, de a Canal D’Amour a leginkább megszokott elnevezés. A szép helyi legenda és az egyedi környezet miatt a nyári hónapok során az egyik leglátogatottabb fürdőhely Sidariban, ahol szinte mindig sokan vannak.

Korfu sziget szállásai

A Szerelmesek Csatornájáról a legfontosabb tudnivalókat és információkat az alábbi képes leírásban szedtük össze.

Hol található a Canal D’Amour Sidariban Korfun, megközelítés és parkolás

A Szerelmesek Csatornája Sidari nyugati részén található, Korfu fővárosától 39 kilométeres távolságra. A Canal D’Amour a közhiedelmekkel ellentétben nem Sidari központjában van, hanem a nyaralóváros központjától és a kikötőtől kicsit távolabb, tőlük nagyjából másfél kilométerre, a Peroulades nevű részen. A Szerelmesek Csatornáját autóval vagy motorral a Sidarin átmenő főútról lehet megközelíteni, ahonnan szűk kis utcák ágaznak le ebbe az irányba, a végükön egy-két fizető parkolóval (pl. a Canal D’Amour Central Parking).

Canal D Amour Szerelmesek Csatornája parkolás és megközelítés

A fizető parkolókat kint a főutcán táblák is jelölik. Nagyobb ingyenes parkolóból kevés van errefelé, és ilyen helyeket inkább kint a főutca mentén találhatunk, de az is szűk sok helyen. Ha gyalog indulnánk ide a kikötő vagy Sidari fő strandjának környékéről, akkor 15-25 perces sétára számítsunk.

Canal D’Amour strand koordináták: 39.796921, 19.698250

A Szerelmesek Csatornája, avagy a Canal D’Amour képes bemutatása

A Canal D’Amour Sidari környékének egyik legjellegzetesebb strandja, ahol a tenger magas homokkő sziklafalakkal találkozik. Korfu ezen részén több ilyen kisebb-nagyobb, csatornaszerű öböl is van, de közülük fürdőhelyként a Szerelmesek Csatornája a legalkalmasabb. Ennek oka, hogy a Canal D’Amournak van némi homokos partja is, ahová le tudunk menni gyalog néhány lépcsőn, míg a többi kis csatornának mindenhol magasak a falai, és így nincs rendes partjuk.

Korfu Szerelmesek Csatornája

A Szerelmesek Csatornájába a magasból, a sárgás-barnás színezetű sziklafalakról lépcsők segítségével mehetünk le. Mögötte és oldalt van pár fotópont, ahonnan mi magunk is lefényképezhetjük az öblöt, de érdemes elővigyázatosnak lenni a gyakran függőleges, magas sziklák miatt.

Lent a parton egy kis homokos strandrész van, ahonnan belesétálhatunk a tengerbe. Ezt a részt időnként napernyőkkel és napágyakkal is beépítik, de ez nem állandó, mivel ha nagyobb a hullámzás, akkor felhozzák őket. Fontos információ és érdemes tudni róla, hogy körben a magas sziklafalak és a kis part miatt a Canal D’Amour homokja szinte mindig vizes és nem szárad ki, így a törölközőt önmagában itt ritkán érdemes leteríteni, mert az is vizes lesz.

Canal D Amour Korfu Sidari

A korfui legenda miatt a Szerelmesek Csatornája a délelőtti óráktól kezdve szinte mindig tele van, és a nyári hónapokban kifejezetten ritka, amikor csak kevés nyaraló van lent. A legtöbben viszont csak 1-2 órát töltenek itt, hogy ússzanak egyet ebben a szép kis öbölben és a szerelmük örökké tartson, valamint készítsenek néhány fotót Korfu egyik leghíresebb látnivalójáról.

Azt kevesen tudják, hogy a Canal D’Amour Sidariban a helyieknek nem csupán a Szerelmesek Csatornáját jelenti, hanem bizonyos értelemben gyűjtőnév is a közeli csatornaszerű, meredek falú öblökre, melyekből több is van a környéken, alig pár száz méteren belül.

Korfu Szerelmesek csatornája Sidari

A Canal D’Amour körül a természet több kis tengeri barlangot is formázott, de ezeket mindenki nagyon óvatosan fedezze fel. A tenger simasága Korfun itt változó, előfordulhat nagy hullámzás is. Ilyen esetben a közeli meredek sziklafalak miatt nagy a balesetveszély, és tilos a fürdőzés, erre több helyen táblák is felhívják a figyelmet.

Canal D Amour Sidari Korfu körül

A Canal D’Amour magyar áldozata, Gősi Zoltán korfui tragédiája

A sima tengernél elbűvölő és békés látványt nyújtó Canal D’Amour sziklái a meredek falak, és az időnként nagyra nőtt hullámok miatt sajnos életveszélyessé is válhat. A magyarok számára legismertebb korfui tragédia is itt történt, amikor a hatalmasra nőtt hullámok a 26 éves Gősi Zoltánt ragadták magukkal életmentés közben, 2000 július 29-én.

Gősi Zoltán és menyasszonya nyaralni utaztak Korfura 2000 július végén. A szigeten töltött első napjaik csodálatosan teltek Sidariban, boldogok voltak, és még a kint töltött napjaik alatt is az esküvőjüket tervezgették. Az egyik napon, egy szombaton az időjárás a szokásosnál kevésbé volt nyárias, illetve a tenger is erősen háborgott, így fürdés és napozás helyett inkább sétáltak egyet a parton.

Séta közben a Szerelmesek Csatornája felé vették az irányt, amikor egyszer csak észrevették, hogy a parton többen is álldogálnak és kiáltoznak a tenger felé, odasiettek hát, megnézni hogy mi történt. A Canal D’Amour magas szikláiról látták, hogy a viharos tengerben egy fiatal fiút dobálnak a nagy hullámok, és sehogyan sem tud kijutni a partra.

Gősi Zoltán ekkor nem habozott, beleugrott a tengerbe, hogy segítsen a tehetetlen fiúnak kievickélni valahogy a partra, mielőtt végleg elmerül a nagy hullámokban. Ekkor még valaki beugrott a vízbe, hogy ketten segíthessenek a fiúnak. Nagy nehézségek árán sikerült odaúszniuk a fiúhoz, kiúsztak vele a part menti sziklákhoz és valahogyan feladták őt az ott álldogálóknak, ezzel kimentve őt. Miközben Gősi Zoltán és társa hősies küzdelemmel megmentették a fiút, a hullámzás még erősebbé és vadabbá vált a Canal D’Amour magas sziklafalai között.

Egy vízbe dobott kötelet Gősi Zoltán társának még sikerült elkapnia, amin ki tudták őt húzni, ám a 26 éves magyar fiút a hatalmas hullámok mindig távolabb lökték a kötéltől és a meneküléstől. Az életmentés a nagy hullámokban, majd a tomboló tengerrel való küzdés végül úgy kimerítette, hogy már ő sem tudott dacolni az elemekkel, és egyszer csak elnyelte a víz.

A korfui Canal D’Amournál Gősi Zoltán hősies életmentése a saját életét követelte. A magyar fiú testét napokkal később megtalálták, hazahozták, és Győrben temették el. Azóta a Canal D’Amour sziklái és Sidari fő strandja között a parton egy kis emlékmű is jelzi, hogy egy 26 éves magyar fiú, Gősi Zoltán (1974 – 2000) életmentés közben itt vesztette életét.

Gősi Zoltán Korfu Canal D'Amour emlékmű magyar áldozat Sidari
Gősi Zoltán emlékműve a Canal D’Amour sziklái mellett Sidariban, Korfun
Szállodák Korfun
Még foglalható apartmanok és szállodák 2024-es nyaraláshoz vagy városnézéshez!