Korfu TOP 10 látnivalója, amit ne hagyjunk ki!

Korfu Top 10 látnivalók, amit érdemes megnézni

A Görögország nyugati oldalán fekvő szigetek közül az egyik legszebbnek és legzöldebb tartott, az albán és a görög partok mellett fekvő Korfu nem csak nagyon hangulatos nyaralóhely, hanem rengeteg csodálatos látnivalóban is gazdag. A rengeteg korfui látnivaló és strand közül nem mindig könnyű eldönteni, hogy mi az amit érdemes meglátogatni az utazáson.

Az utazók véleményei és visszajelzései alapján összegyűjtöttük, hogy mi az amit ne hagyjunk ki a nyaraláson, ha Korfura utazunk Görögországban! A Korfu TOP 10-ben szereplő helyek kihagyhatatlanok minden utazó számára, akik szeretnék a sziget legjobb helyeit megnézni. Az alábbi listában szereplő helyek a legtöbb vélemény szerint nagyon jól bemutatják Korfu szépségét, hogy miért különleges ez a sziget Görögországban, illetve hogy mit érdemes megnézni egyénileg vagy szervezett fakultatív program keretében.

Korfu top 10 látnivaló

A sok érdekes helyi hagyománnyal és velencei múlttal rendelkező Korfun a TOP 10-ben szereplő legjobb helyeknek a többsége minden további nélkül meglátogatható autóval, motorral vagy akár helyi buszközlekedéssel is. A legszebb korfui nevezetességekről és a strandokról természetesen képeket is hoztunk, térképen is bejelöltük őket és a koordinátákat is megadtuk.

Amennyiben szállást keresünk Korfun, a helyi apartmanokhoz és szállodákhoz ide kattintsunk!

Korfu szállodák és apartmanok

Városnézés Korfu óvárosában

A kihagyhatatlan látnivalók között Korfun sokak véleménye szerint a fővárosban lévő csodálatos óvárosi negyed viszi a pálmát, amely több szempontból is egyedülálló Görögországban. Ennek magyarázata, hogy Korfu óvárosa bámulatos kombinációt kínál a történelem, a kultúra és az építészeti kreativitás terén. A városnegyed rendkívül gazdag múlttal rendelkezik, amelynek egyedi atmoszféráját, szűk kanyargós utcáit és impozáns épületeit nagyban köszönheti. Már a korai időktől kezdve számos kultúra és civilizáció hatott rá, és az ókori görög, római, bizánci, velencei és brit hatások nyomai ma is együtt mind megtalálhatóak az épületekben, az utcákban és a városképben. A legmarkánsabban a velenceiek egyedi stílusa érezhető a Korfu legszebb látnivalói közé sorolt óvároson: a hangulatos teraszok, az árnyékolóval ellátott sikátorszerű utcák és a színesre mázolt házak rengeteg csodálatosan szép fotótémát adnak. Az Esplanade téren az egykori kricketpálya gyönyörű parkká alakult át, amelyet impozáns épületek és paloták veszik körül.

Top 10 látnivaló Korfu városnézéshez

Számos múzeum (Bizánci Múzeum, Ázsiai Művészetek Múzeuma, Régészeti Múzeum, Szerb Múzeum, Bankjegymúzeum, Filharmonikus Múzeum), galéria és kulturális központ található itt, amelyek színvonalas körülmények között mutatják be a sziget és a város történetét, művészetét és hagyományait. Korfu óvárosa az UNESCO Világörökségi helyszínek közé tartozik, és az eredeti középkori városszerkezet megőrzésével büszkélkedhet. Az óváros szívében található két erőd közül az egyik a régi városrészhez tartozó Régi Erőd (Old Venetian Fortress), ahol a várfalakról páratlan kilátás nyílik a városra és a tengerre, illetve az Új Erőd (New Venetian Fortress), melynek masszív falai szintén a városkép meghatározói. Az óvárosi házak legalsó szintjein szinte mindenhol üzleteket találunk, ahol a bazárban helyi termékeket, kézműves cikkeket és ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Ezek a helyek egyben tökéletesek a szuvenírek beszerzésére és a helyi kultúra mélyebb megismerésére. Az óváros szép templomai és ezeknek tornyai még tovább emelik a régi városrész varázsát, és a sok helyi rejtett gyöngyszemmel együtt ez a negyed Korfu egyik legszebb látnivalója.

Korfu óváros nevezetesség

Sok Korfun nyaraló számára fontos, hogy a városnegyed nemcsak kulturális és történelmi értékeivel bűvöli el a látogatókat, hanem a kiváló konyhájával is. A hagyományos korfui tavernákban és éttermekben megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, friss tenger gyümölcseit, a helyi citromos, narancsos és qumquatos desszerteket, ínycsiklandó görög ételeket. Ha Korfu TOP 10 látnivalóit fedezzük fel és városnézésen veszünk részt az óvárosban, ne felejtsünk el itt ebédelni vagy vacsorázni egyet! A parkolásra az óváros körül több fizetős parkoló is rendelkezésre áll, mert a város utcái gyakran telítettek az itt élők saját autóitól és motorjaitól, az óvárosi negyed sikátorszerű utcáiba pedig autóval nem lehet behajtani.

Korfu top 10 látnivaló, városnézés

Korfu fővárosa és az itteni óváros egy élményekben gazdag városnézéshez kiemelten ajánlott hely. Sokak véleménye, hogy TOP 10-ben a helye! Nézzük meg ide kattintva Korfu főváros szállásait, ha el szeretnénk tölteni itt néhány napot egy városnézés alkalmával, és a legjobb helyi szállodákat és apartmanokat keressük.

Korfu főváros szállások

A Sissi kastély, avagy az Achilleion

Ha Korfu legjobb látnivalói kerülnek szóba ahol az utazók saját TOP 10-üket állítják fel, gyakorlatilag nincs olyan lista, ahol a Sissi Kastély, avagy a szigeten leginkább ismert Achilleion néven ne szerepelne. Az Achilleon palota emblematikus történelmi szimbólum a szigeten, mely magával ragadóan mutatja be a klasszikus építészeti stílusok és a művészi kifejezés összhangját. Az Achilleion palotát Erzsébet osztrák császárné, Magyarországon közismertebb néven Sissi építtette 1889-ben. Sissi mély érdeklődést mutatott a görög kultúra iránt, és amikor először meglátogatta a szigetet, Korfu szépsége teljesen rabul ejtette.

Sissi palota Achilleion Korfu

A palota neve a mitológiai hős, Akhilleusz nevéből származik, akit Sissi példaképként és szimbólumként tisztelt. Az Achilleion a sziget keleti partján, egy domboldalon található Korfu fővárosa és Benitses, Moraitika és Messonghi falvak között, ahonnak fentről csodálatos panoráma nyílik a Jón-tengerre. A főépület körüli parkot gondosan megtervezték, és különleges növények, szobrok és szökőkutak díszítik. A palota két legikonikusabb szobra a híres ‘Haldokló Akhilleusz’ és a ‘Győzedelmes Akhilleusz’ szobor, amely az épület kertében találhatóak.

Sissi kastélya Korfu egyik legjobb látnivalója

Sissi kastélya, az Achilleion nem csupán egy szépen kialakított épület, hanem mély kulturális értéket is hordoz: az építészeti részletek, a freskók és a szobrok mind az ókori görög mitológiára és művészetre utalnak. Az elegáns neoklasszikus stílusú Sissi palotát részletesen kidolgozott homlokzatok, oszlopok és díszített ablakok díszitik, de az épület belseje is lenyűgöző. A korabeli történetek szerint az Achilleion palota magában hordozza Sissi romantikus érzéseit és vágyait is, ugyanis a palota tervezéséből a császárné is kivette a részét.

Sissi palota Korfu Achilleion

Az Achilleon palota Korfu szigetének TOP 10-be illő látnivalójaként egy olyan különleges hely, amely magában hordozza a művészetet, a történelmet és a természeti szépséget. A Sissi kastélyhoz a magyar nyaralók által kedvelt Benitses, Messonghi és Moraitika sem esnek messze, így ha ezeken a településeken töltjük a nyaralásunkat, nem is kell túl sokat autózni vagy motoroznunk hozzá.

Az Achilleon, avagy a korfui Sissi kastély koordinátái és térkép: 39.562124, 19.904226

A gyönyörű Paleokastritsa és környéke

Korfu legszebb tájai sokak véleménye szerint Paleokastritsa faluban és környékén vannak, ami a sziget egyik leginkább lenyűgöző régiója. Paleokastritsa magában hordozza a görög szigetek minden varázsát és szépségét, ugyanis itt hegyes-völgyes vidék a zöldellő erdőivel Görögország legszebb részeit idézi, a helyi tengerpartok pedig kifejezetten változatosak és szemet gyönyörkedtetőek a vélemények szerint.

Paleokastritsa Korfu Top 10 látnivalója

A korfui városka épületei a türkizkék Jón-tenger partján terülnek el, ahol a tenger vize kristálytiszta és fürdésre csábító. A homokos és kavicsos strandok egyedülálló környezetet nyújtanak a napozáshoz és a fürdőzéshez, míg az érdekes sziklák és tengeri barlangok izgalmas lehetőségeket rejtenek a felfedezésre vágyók és a legfotogénebb helyeket keresők számára. Paleokastritsa TOP 10-be illő természeti szépsége mellett gazdag történelmi és kulturális örökséggel is büszkélkedhet: a falu központi része felett egy nagyon szép kolostorhoz is felmehetünk akár autóval is, a táblákon kövessük a Paleokastritsa Monastery jelzést. Néhány kilométerre az Angelokastro vár (Αγγελόκαστρο) is meglátogatható, amely az északi dombok fölé magasodik, és ékes példája a középkori erődépítésnek. Az Angelokastro vártól ezen felül lenyűgöző kilátás nyílik a környező vidékre és a tengerre is.

Amit nem szabad kihagyni Korfun

Paleokastritsa régiójában megtalálhatóak hagyományos görög falvak is, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy belekukkanthassunk a helyi életbe és kultúrába. A hagyományos kőházak, a szűk kis utcák és a hangulatos és vendégszerető, általában családi vezetésű tavernák segítenek átélni Görögország és Korfu valódi esszenciáját.

Paleokastritsa és környéke megteremti sok utazó számára az ideális görög szigeti élményt, és így sokak véleménye szerint Korfu egyik legjobb helyének számít. A türkizkék tenger, a lenyűgöző kilátás, a kulturális értékek és a gasztronómiai élvezetek miatt nagyon ajánlott felfedezni ezt a varázslatos régiót Korfun, és nem vitás hogy Korfu legjobb látnivalói között a helye!

Paleokastritsa koordináták: 39.672126, 19.702348

Korfu legmagasabb pontja és kilátója

Ha Korfu legmagasabb pontjára vagyunk kíváncsiak, irány a Pantokrator-hegy, avagy görög nevén „Ο Παντοκράτορας”! A sziget északi részén található 906 méteres, Korfun kivételesen kopárnak számító hegy nem csak a magassága miatt érdemel figyelmet, hanem azért is, mert érdekes kulturális élményt is kínál. Ugyanis a hegyen egy görög ortodox kolostort is megnézhetünk, amely szintén a Pantokrator nevet viseli (Monastery of Pantokrator). A kolostor építészetében és elhelyezkedésében is lenyűgöző, ugyanis kertjéből kivételes kilátás nyílik a környező hegyvidékes tájra és a Jón-tengerre. Fentről még Albánia partjait is láthatjuk, mely Korfu legmagasabb pontjától és kilátójától légvonalban mindössze 10 kilométerre található.

Korfu legmagasabb pontja is top 10 látnivaló

Már az út a Pantokrator-hegyre is része a kalandnak. A kanyargós és szűk hegyi utakon való felvezető utunk során Korfu északi részének hegyes-völgyes tájain haladunk keresztül, és néhol lehetőségünk is van megállni, hogy fotókat készítsünk az itteni kilátásról. Ha meg akarjuk tapasztalni Korfu természeti és vallási gazdagságát, valamint a panorámakilátást szeretnénk élvezni Korfu legmagasabb pontjáról, akkor a Pantokrator-hegy meglátogatása sokaknak megérheti a kalandos utat és az időt.

Korfu legmagasabb pontjának koordinátái és térkép: 39.747692, 19.872309

Hajókirándulás Paxos és Antipaxos szigetekre

Nagyon sokak véleménye alapján Korfu TOP 10-be illő élménye egy hajókirándulás a közeli Paxos és Antipaxos szigetekre, ugyanis ezek a közeli kis szigetek még tovább színesítik a nyaralási élményt. A Korfuról hajókirándulásokkal és fakultatív programokkal elérhető Paxos és Antipaxos csodálatos tengerpartokkal, kristálytiszta tengervízzel és egyedi karakterrel rendelkeznek. Antipaxos Korfu közelében sok utazó szerint igazi görög tengeri paradicsom, mely messze földön híres a kis öblökben rejlő homokos és kavicsos strandjairól és az elképesztően tiszta vizeiről. Egy hajókirándulás Antipaxos legszebb strandjaihoz, a Voutoumi beachhez és a Mesovrika beachhez olyan érzést nyújt, mintha Görögország legszebb és legtisztább vizű tengerpartjaira pillantanánk be!

Paxos Antipaxos hajókirándulás Korfuról

Paxos is számos természeti szépséggel büszkélkedik, beleértve a lenyűgöző sziklás partokat, az olajfák által borított tájat és a bájos falvakat. A sziget fővárosa Gaios, melynek központja pedig tele van hangulatos utcákkal és színes épületekkel, és ahol gyakran a hajókirándulások is kikötnek és adnak néhány órás sétalehetőséget.

Sidari és a Canal D’Amour, avagy a szerelmesek csatornája

Sidari település a korfui tengerparti élet és természeti szépségek érdekes ötvözetét kínálja a látogatóknak. Korfu egyik legjobb nyaralóhelyének számító Sidari zöldeskék tengervízzel és homokos, illetve aprókavicsos strandokkal büszkélkedik. A település élettel teli atmoszférája a kiváló szálláslehetőségekben, a helyi éttermekben, bárokban és üzletekben is tetten érhető. Sidari népszerűségének egyik kulcsa a Canal D’Amour, mely egy különleges természeti képződmény a tengerparton, és Korfu egyik leghíresebb nevezetességének számít. A Canal D’Amour név francia eredetű, és jelentése „Szerelemcsatorna”, illetve a ‘Szerelmesek Csatornája’. Ez a korfui tengerpart azért különleges, mert az itteni két magas homokkő sziklafal között egy csatornaszerű öböl képződik, amelyet zöldeskék tenger mos.

Canal D'Amour Korfu top 10 nevezetességek

Az emberek Korfun már hosszú ideje különféle hiedelemekkel ruházzák fel a Canal D’Amour területét: néhány helyi legenda szerint ha egy pár együtt úszik a csatornában, a szerelmük megerősödik és örökké tart. A másik korfui legenda szerint ha valaki megmártózik a Canal D’Amour vizében, az nagyon sokáig fiatal és szép marad.

Az említett legendák mellett a Canal D’Amour tényleges fizikai megjelenése is magával ragadó, hiszen a magas homokkő sziklák, a tenger által kialakított különleges formák mind-mind varázslatos látványt nyújtanak. Vigyázni azért a helyi áramlatokkal kifejezetten érdemes, ugyanis ezen a helyen 200 július 29-én egy 26 éves magyar fiatalember, Gősi Zoltán fulladt a tengerbe, miután kimentett egy fuldoklót az akkor éppen szokatlanul erősen hullámzó vízből. Emlékét és hősiességét egy emléktábla is őrzi ezen a helyen.

Sidari Korfu látnivalók

Sidari település, a híres Canal D’Amour és a falu többi strandja együttesen alkotnak sokak számára kellemes nyaralóhelyet azok számára, akik a tengerparti pihenést, a természeti szépségeket és a korfui életérzést egyaránt szeretnék átélni.

A Canal D’Amour koordinátái és térkép: 39.794549, 19.697644 (a mögötte lévő utca)

A szállásokhoz Sidariban kattintsunk ide!

A Vlacherna kolostor és a repülőtér

Ha Korfu egyik legfotogénebb helyén lévő kolostorát keressük, akkor feltétlenül látogassuk meg a Korfu fővárosának déli részén fekvő Vlacherna kolostort. A helyi táblák által Holy Monastery of Panagia Vlacherna vagy egyszerűen Vlacherna Monastery néven jelzett templom különlegessége, hogy egy kis sziklazátonyra épült, és egy hídon kell kisétálnunk hozzá. Ez a lenyűgöző, Korfu 10 legszebb látnivalója közé tartozó görög kolostor egyike a Korfu ikonikus nevezetességeinek, ahol a szinte a tengerből kinövő épület fehér falai látványos kontrasztot alkotnak a tengerrel.

Vlacherna kolostor top 10 látnivaló Korfu

A közvetlenük a Vlacherna kolostor melletti Kanoni kikötőből vízitaxikkal híres korfui egérszigethez, vagyis a közeli Pontikonisi szigethez is eljuthatunk. Ez a kis sziget gyakorlatilag a tengerből kiemelkedő sziklás domb, amelyen a fák között egy kis templom épült. Tipp: a Vlacherna kolostor környékének további érdekessége, hogy mivel Korfu repülőtere végénél fekszik, nap közben gyakran láthatjuk a le- és felszálló repülőgépeket is!

Vlacherna kolostor parkoló koordináták és térkép: 39.591062, 19.916452

Issos és Chalikounas homokdűnés strandjai

A sziget délnyugati részén több látványos tengerpartot találunk, melyek közül a Chalikounas beach és a szomszédos Issos beach igazi különlegességet alkotnak homokdűnékkel tarkított környezetük miatt. A Korfu kifejezetten nyugodt helyei közé tartozó tengerpartok akár gyerekekkel is látogathatóak, mivel az itteni aranyhomokos part sok helyen lassan mélyülő.

Issos beach és Chalikounas beach Korfu kötelező látnivalói

Annak ellenére, hogy csendes részei a szigetnek, sok helyen teljesen kiépítették őket bárokkal és bérelhető napernyőkkel, de ha elhagyatottabb részt keresünk, itt általában azt is könnyen találunk. A Chalikounas beach egyik nagy különlegessége még, hogy mögötte Korfu legnagyobb tava, a Korission-tó fekszik, alig pár méterre a tengertől! Az ismertebb nyaralóhelyek közül Moraitika és Messonghi fekszenek viszonylag közel ezekhez a strandokhoz.

Chalikounas beach koordináták és térkép: 39.450222, 19.880882

Afionas falu és Porto Timoni

Mit szólnánk hozzá, ha Korfu egyik legszebb hegyi faluját és az egyik legszebb strandját együtt látogatnánk meg? Jól hangzik ugye? Afionas rendkívül fotogén kis falu a sziget északnyugati részén, Agios Georgios Pagon és Arillas között. A dombokra épült, virágos utcáiról híres faluból a kilátás is csodálatos sok helyen, de hab a tortán, hogy a Porto Timoni beach ebből a kis rejtett gyöngyszemből érhető el gyalogtúrával.

Afionas Korfu legszebb faluja

Az Afionas faluból több száz méter hosszan vezető földes ösvény Porto Timoni két csodálatosan szép ikeröblénél ér véget, melyeket Korfu legszebb strandjai között emlegetnek a vélemények. Azonban fontos tudnivaló, hogy az ösvény lefelé kisebb gyerekeknek nem ajánlott, mivel nincs rajta árnyék, szűkös, időnként forgalmas a sok nyaraló miatt és néhány helyen a gyerekek számára meredek. Utóbbi esetben azonban van vízitaxi Agios Georgios Pagonból és időszakosan Arillasból is.

Porto Timoni Korfu egyik legszebb helye és látnivalója

Korfu TOP 10 látnivalója és nevezetessége

A fenti lista sokak véleménye szerint Korfu TOP 10 látnivalója, melyet a a sziget kihagyhatatlan helyeiként emlegetnek. Amennyiben itt nyaralunk, a fenti lista sokak számára segíthet Korfu legszebb helyeinek meglátogatásában.

Tenger hőfok, szállások Korfun

Ha Korfura akarunk utazni, ne felejtsünk el ide klikkelni Korfu apartmanjaihoz és szállodáihoz, hogy árakat kalkuláljunk, megnézzük milyen vélemények vannak róluk és lefoglaljuk ami tetszik!