Lefkada vagy Korfu

Lefkada vagy Korfu

Melyik számunkra a jobb nyaralóhely: Lefkada vagy Korfu, ahova érdemes utazni a vélemények szerint? Görögország nyugati részének két csodálatosan szép szigete Korfu és Lefkada, így gyakran felmerülnek úticélként a nyaralások tervezése során. Mindkét sziget autóval és repülővel is megközelíthető, egyénileg és utazási irodával is felfedezhetjük őket, sőt még egymástól sincsenek túl messze, így hát kifejezetten sokan megkérdezik tőlünk, hogy Korfu vagy Lefkada a jobb, és melyik legyen-e az úticél.

A Lefkada vagy Korfu kérdésben az alábbi cikkben részletesen összehasonlítjuk a két szigetet, melyek a főbb különbségek közöttük, és hogy mikor érdemes az egyiket, és mikor a másikat választanunk. Végigvesszük, hogy kiknek ajánlott jobban Korfu vagy Lefkada a valódi utazói vélemények és visszajelzések alapján, de természetesen a saját tapasztalatainkat is megosztjuk, hogy miért érdemes ezt vagy azt választanunk, és melyek a fő előnyei és esetleges hátrányai a másikkal szemben ezeknek a látványos görög nyaralóhelyeknek.

Korfu vagy Lefkada

Korfu vagy Lefkada megközelítése a könnyebb?

Ha összehasonlítjuk Korfut Lefkadával a szigetek megközelítése terén, elsősorban az utazás módjában találunk nagyobb különbségeket. Mind Korfu, mind Lefkada elérhető repülővel Magyarországról, de fontos tudni, hogy Korfunak van saját repülőtere a főváros mellett, míg a Lefkadához legközelebbi repülőtér Preveza város mellett van, a szigeten kívül nagyjából 20 kilométerre. A repülés menetideje Lefkadára, azaz Preveza repülőterére (a repülőtér kódja PVK) csak pár perccel hosszabb, mint Korfura (CFU).

Korfu megközelítése repülővel
Korfunak van saját repülőtere (a képen), míg Lefkadához Preveza repülőtere van legközelebb, a szigeten kívül 20 kilométerre

Az autóval Korfu vagy Lefkada kérdésben már markánsabb a különbség, ugyanis Korfu autóval komppal közelíthető meg, míg Lefkadára nem kell kompozni. Mindkét helyhez viszonylag egyszerű az autós útvonal Magyarországról: Szerbián és Észak-Macedónián keresztül juthatunk el autóval Lefkadára és Korfura a leggyorsabban és legegyszerűbben. Az út legnagyobb része ugyanaz a két sziget esetében, és döntően autópályán történik.

A kompok Korfura Igoumenitsa városból indulnak, és tavasztól őszig meglehetősen sűrűn közlekednek a komptársaságok járatai a sziget kompkikötője és Igoumenitsa között oda-visssza. Lefkadára egy Preveza melletti tengeri alagút, illetve egy díjmentesen igénybe vehető pontonhíd visz át, mely így összköltségben kedvezőbb, mint a Korfura kompozás díja oda-vissza. A távolság Igoumenitsa kompkikötőjéig a magyar-szerb határtól (Röszke) kb. 1125 kilométer, míg Lefkada kb. 1180 kilométeres távolságra helyezkedik el.

Lefkada megközelítése autóval a hídon egyszerűbb mint Korfué
Lefkada autós megközelítése olcsóbb, mint Korfué

Korfu megközelítése repülővel így valamivel egyszerűbb, mint Lefkada szigeté, míg autóval Lefkada megközelítése a kompozás hiánya miatt könnyebb és kedvezőbb árú.

Összehasonlítás – Lefkada vagy Korfu

Mindkét sziget a Jón-tengeri szigetek közé tartozik Görögországban, és emiatt nincsenek túl messze egymástól, valamint van néhány földrajzi hasonlóság is Lefkada és Korfu között. Mind Korfu, mint Lefkada döntően hegyvidékes, de mivel Korfu jóval nagyobb méretű sziget, lankásabb és síkabb területből több van, míg Lefkada szigetén néhány kisebb rész kivételével inkább a hegyek dominálnak.

Lefkada és Korfu összehasonlítása, méretarányosan a térképen:

Lefkada és Korfu összehasonlítása

Amint az a Korfu és Lefkada összehasonlítása térképünkön is jól látható, igen nagy méretbeli különbség van a két görög sziget között. Lefkada sokkal kisebb sziget Korfuhoz képest, hiszen utóbbi majdnem kétszer akkora méretű.

Ha Korfu vagy Lefkada között akarunk dönteni, sokat nyomnak a latban, hogy mit szeretnénk megnézni és mi érdekel bennünket. Korfun a sziget nagyobb mérete miatt mindenből több van, mint Lefkadán. Több a strand, a látnivaló és a nyaralóváros, valamint több szálláshelyből választhatunk. Korfu nyaralóvárosai közül Sidari, Acharavi, Roda, Benitses, Messonghi, Paleokastritsa, Moraitika, Agios Georgios, Ypsos csak a jéghegy csúcsa, melyek nyáron nyüzsgő élettel telnek meg, és rengeteg étterem, szupermarket, kikapcsolódási lehetőség és szállás várja a nyaralókat. A nyüzsgő helyek mellett természetesen sok a nyugodt, pihenésre alkalmas környék is.

Korfu vagy Lefkada nyaralás
Korfun bőven akad nyüzsgő hely, de nyugodt nyaralófalvakból is sok van

Lefkadán közel sincs nincs annyi nyaralóváros mint Korfun. A legismertebbek nyaralóhelyek a főváros, azaz Lefkadaváros környéke és Agios Ioannis, Nikiana, Nidri, Vasiliki, valamint Agios Nikitas környéke. Ezek jól felszerelt kistelepülések sok szálláslehetőséggel, helyi tavernákkal és üzletekkel, de érezhetően kisebb méretűek és kevésbé nyüzsgőek, mint Korfu sok nyaralóhelye. Ez természetesen nem hátrány, sokaknál éppen ez előnyt jelent – de fontos tudnivaló az utazást tervezők számára, hogy ebben is egészen más a két sziget, mivel településszámban és méretekben jelentősen eltérnek egymástól.

Korfu vagy Lefkada nyaralóhelyei
Lefkadán egy-két népszerűbb település kivételével kisebb a nyüzsgés, mint Korfun – a képen Nidri, Lefkada egyik legnagyobb és legfontosabb nyaralóvárosa

Hogy Lefkada vagy Korfu szigetén van-e több látnivaló, a sziget mérete ezt is eldönti: Korfu nagyobb mérete miatt sokkal több helyi látnivalót találunk, mint Lefkadán. Korfu a történelmi látnivalók terén rendkívül gazdag helynek számít Görögországban, hiszen a főváros óvárosi negyede önmagában is hihetetlenül sok rejtett gyöngyszemet és nevezetességet tartogat, ahol múzeumok, várak és gyönyörű, velencei stílusú óvárosi rész épültek fel. Emellett Korfu legjobb látnivalói között kifejezetten sok a különféle szép kolostor és templom, a kilátási pont, a történelmi nevezetesség, pl. az Achilleion, avagy a Sissi kastély. Korfu fővárosa akár néhány napos városnézéshez is kifejezetten ajánlott, ugyanis annyi látnivalót találunk, hogy nem csak egy tengerparti nyaralás alkalmával lehet érdemes felkeresni.

Korfun látnivalókból több van mint Lefkadán

Lefkadán a főváros óvárosi része nagyon hangulatos, sok az étterem és szépek a sétálóutcák, ám jóval kisebb méretű és összességében kevésbé látványos, mint Korfué. A szigeten templomból, kolostorból, múzeumból is jóval kevesebb van, de természetesen aki elolvassa a legjobb útikönyvet Lefkadáról, az tudni fogja hogy a kevesebb látnivaló ellenére ezen a szigeten is vannak rejtett gyöngyszemek és nagyon szép helyek. Lefkada természeti látnivalói kifejezetten híresek Görögországban, ahol panorámakilátást nyújtó pontok és olyan szép helyek érhetőek el, mint többek között a híres Cape Doukato világítótorony, a középkori Agia Mavra vár, vagy a bájos Dimosari vízeséshez vezető túraútvonal.

Lefkada látnivalói vagy Korfu látnivalói a szebbek

Korfu vagy Lefkada strandjai a jobbak?

A Korfura vagy Lefkadára érdemes inkább utazni kérdésében nagyon sok utazónál rendkívül fontos, hogy milyenek a két sziget strandjai. De hogy Lefkada vagy Korfu strandjai a szebbek vagy a jobbak, és hogy melyiket érdemes inkább megnézni, az nagyon sok mindentől függ.

Korfu strandjai között rengeteg homokos és sok lassan mélyülő, sekély strandot találunk, míg Lefkada strandjaira sokkal inkább a kavicsos, aprókavicsos part jellemző, melyek többsége hamarabb mélyül. A gyerekbarát strandokat emiatt a két görög sziget közül inkább Korfun találjuk meg, amelyek a kisebb gyerekek számára általánosságban alkalmasabbak a fürdésre.

Korfu strandjai vagy Lefkada strandjai a szebbek
Korfun mindenféle strand és tengerpart van, és sok a homokos, sekély és gyerekbarát

Lefkada strandjait Görögország legszebb strandjai között tartjuk számon, és ebben szinte mindenki egyetért, aki volt már ezen a szigeten. Ezen a szigeten sok a legtöbb helyen főleg világos színű kavicsokat, sóderszerű aprókavicsot és hihetetlenül kék színű, a szigetrajongók által lefkada kéknek becézett tengert találunk. Lefkada strandjai akkor a legszebbek és legkülönlegesebbek, amikor nagyok a hullámok, ugyanis a nyugati oldalon többször is erősebb hullámzással találkozhatunk. A Porto Katsiki beach, az Egremni beach, a Kathisma beach, a Mylos beach, illetve sok más lefkadai strand szépségben kivételesnek számít, és szerintünk is egyértelműen az élmezőnyben vannak Görögországban, sőt Európában is.

Lefkada vagy Korfu strandjai
Lefkada strandjai csodálatos színvilággal és lenyűgöző tájakkal szereznek sok rajongót

A Lefkada vagy Korfu összehasonlításban akinek a strandok látványvilága számít, Lefkadán lélegzeteállító szépségű tengerpartokat talál, melyek közül több is látványosabbnak számít Korfu legszebb strandjainál sok nyaraló véleménye szerint. Lefkada a képeslapokra illő strandok szigete! Aki homokos partot keres, ott viszont egyértelműen Korfu a befutó Lefkadával szemben, mivel utóbbi szigeten nagyon kevés helyen van homokos part, klasszikus aranyhomokos strand pedig egyáltalán nincs.

Búvárkodásra, sznorkelezésre mindkét sziget tartogat jó helyeket számunkra. Korfun a tenger hőmérséklete a lassabban mélyülő partokon, pl. Sidari környékén valamivel magasabb szokott lenni, mint Lefkadán, de ez az aktuális időjárástól mindig nagyban függ.

Összességében az időjárás Korfun kifejezetten hasonló a lefkadai időjáráshoz, sok napsütéssel és forró nyári nappal május végétől szeptember közepéig. Mivel a két sziget közel van egymáshoz – a Lefkada-Korfu távolság légvonalban csak 80 kilométer – ha az egyik helyen esetleg rossz idő lenne, gyakran a másikon is hasonló a helyzet.

Korfu strandjai és Lefkada strandjai
Korfun egészen más jellegűek a tengerpartok, mint Lefkadán

Autóval vagy robogóval mindkét sziget bejárható, de Lefkadát a kisebb méretből fakadóan miatt sokkal könnyebben tudjuk felfedezni. Korfu úthálózata sokkal nagyobb és szerteágazóbb, a távolságok jelentősebbek, és jóval nehézkesebb eljutni a sziget északi részéről a délire, mint Lefkadán. A helyi utak minősége a tapasztalataink szerint a legtöbb helyen járva Lefkadán összességében jobb, mint Korfun. Az utak forgalma sok mindentől függ, de Lefkadához képest Korfu útjai általában jóval forgalmasabbak, pláne Korfuváros környékén, ahol a nyári hónapokban nagyvárosias a forgalom és gyakran nehézkes a parkolás.

Korfun a forgalom nagyobb mint Lefkada autós forgalma
Korfu forgalmasabb, nyüzsgőbb sziget mint Lefkada, a főváros és annak környéke különösen

Korfu és Lefkada szállásai

Mivel Korfu jóval nagyobb és sokkal több a város, érezhetően több a foglalható szálláshely is, mint Lefkadán. Korfun az apartmanokon kívül nagyon sok különféle szálloda épült fel az elmúlt évtizedekben, míg Lefkadán hotelből sokkal kevesebb van, és azok is jóval kisebbek. Apartmanok és studiók mindkét szigeten nagy számban vannak, de egyszerűen a sziget nagyobb mérete miatt Korfun azokból is jóval több érhető el.

Lefkada vagy Korfu szálláshelyei árakban sok esetben hasonlóak, de fontos tudni, hogy az apartmanok és szállodák árai mindig nagyban függenek a környéktől is. Helytől és várostól függően így emiatt mindkét szigeten belül ugyanolyan típusú szállásoknál akár többszörös is lehet az eltérés, hiszen egy kevésbé frekventált nyaralóhelyen nagy eséllyel olcsóbban találunk szállást, mint egy szép tengerpart 1-2 kilométeres körzetében. Az apartmanok általános minősége megegyezik, szállodából viszont mivel Korfun sokkal nagyobb a választék, ott sokkal több a különféle szálloda.

Korfu szállásaihoz ide kattintsunk! Rendezzük sorba az árakat, nézzük meg az elérhető szállodákat és apartmanokat, és olvassuk el a véleményeket róluk, és foglaljuk le előre!

Ha Lefkadán keresünk szállást, klikkeljünk ide az apartmanokhoz! A szállások értékelései, a vélemények és a foglalás miatt fontos szétnézni, majd előre foglalni.

Korfu vagy Lefkada szállások

Korfura vagy Lefkadára érdemes inkább utazni?

Amennyiben Korfura vagy Lefkadára szeretnénk utazni, az összehasonlításunk alapján jól láthatjuk a fő különbségeket a két görög sziget között. Aki korábban még nem járt mindkét helyen, néhány képen Lefkada és Korfu gyakran hasonlónak tűnhetnek, de ennek ellenére rengeteg a különbség közöttük. Amiben megegyeznek, hogy mindkettő páratlan nyaralóhely, ahol rengeteg csodálatos élményt szerezhetünk.

Amikor inkább Korfu ajánlott

  • ha egy nagyobb szigetet keresünk, ahol rengeteg különféle helyre el lehet kalandozni
  • ha inkább homokos, lassan mélyülő, gyerekbarát strandokkal rendelkező tengerpartok érdekelnek
  • ha érdeklődünk a lehető legtöbb történelmi látnivaló iránt, illetve szép múzeumok is érdekelnek
  • amennyiben szeretünk látványos óvárosban, középkori városrészben várost nézni, sétálgatni, vásárolgatni
  • ha szállodák terén is fontos a nagy választék

Amikor inkább Lefkada ajánlott

  • ha Görögország leglátványosabb strandjai közül szeretnénk többet meglátogatni
  • ha egy kisebb, autóval vagy motorral könnyebben bejárható nyaralóhelyet keresünk Görögországban
  • ha autóval megyünk nyaralni, és nem szeretnénk kompozni
  • ha a kavicsos, aprókavicsos strandokat jobban kedveljük, mint a homokos tengerpartokat

Korfu apartmanjait és szállodáit itt találjuk tengerparti nyaraláshoz és városnézéshez! Olvassuk el a véleményeket, nézzük meg az elérhető szállásokat és árakat, majd foglaljuk le a számunkra megfelelőt.

Lefkadán a szállásokhoz klikkeljünk ide, és válogassunk, majd foglaljunk!

Lefkada vagy Korfu között a döntést a legtöbb utazónál a fenti információk figyelembe vétele nagyban segítheti, hogy számunkra melyik a jobb nyaralóhely. A két sziget egymáshoz közeli elhelyezkedése és a gyakran hasonló fotók ellenére hangulatban, látványban és lehetőségekben is nagyban eltérnek, ám ha szeretjük a változatosságot, előbb vagy utóbb érdemes Lefkadára és Korfura egyaránt elutazni és bejárni őket.

Görögország két csodálatos nyaralóhelyéről van szó, amelyeknek éppen azért is van annyi rajongója, mert annyi sajátossággal és szépséggel rendelkeznek!

Korfu szállások apartmanok, legjobb szállodák
Lefkada szállásai, apartmanok és hotelek